Home Forums Urinewegstelsel LHRH agonisten in prostaatcarcinoom

  • LHRH agonisten in prostaatcarcinoom

    Posted by JufDanielle Academie on 2020-05-01 om 14:45:00

    Als je een LHRH-agonist zoals Gosereline voorschrijft aan een patiënt die prostaatcarcinoom heeft dan is deze vorm toch niet castratie resistent?

    [Door: Asteria Richardson]

    Oude Academie antwoordde 4 years, 7 months ago 1 Member · 2 Antwoorden
  • 2 Antwoorden
  • Oude Academie

    Guest
    2020-05-01 om 14:54:09

    Oke, even terug naar de basis voor de mensen die denken: waar gaat dit over..?
    LHRH stimuleert de hypothalamus de hypofyse om LH te maken. LH zet vervolgens de testikels aan om testosteron te maken. Al jaren is bekend dat het hormoon testosteron de klachten van uitgezaaide prostaatcarcinoom verergeren (pijn in botmetastasen), en ook een rol hebben in de tumor groei. Dus om de klachten te verminderen en de groei te remmen (dus palliatieve behandeling, niet curatief) kan je iemand castreren, chirurgisch of medicamenteus.

    Medicamenteuze castratie kan je doen met LHRH-agonisten. Dat klinkt tegenstrijdig: Waarom LH productie en dus ook Testosteron productie juist aanjagen?! (want dat is wat <u>agonisten</u> doen). Het effect hiervan is dat de hypofyse aanvankelijk dus ook meer LH produceert, maar door de constante blootstelling aan hoge concentraties raakt het vermogen LH te produceren na ongeveer 2 weken uitgeput. Dit veroorzaakt het gewenste therapeutische effect, na een maand zijn meestal castraatwaarden testosteron bereikt.

    Als er bij deze hormonale behandeling sprake is van progressie van het prostaatcarcinoom, wordt gesproken van castratieresistentie. Over het algemeen ontstaat dit na 14-20 maanden. In die situatie zijn er diverse behandelopties, zoals chemotherapie of de recent geregistreerde hormonale middelen. Het is niet mijn kennisgebied, maar voor zover ik begrijp wordt er dan op dit moment dan met name gekozen voor behandeling met chemotherapie zoals Docetaxel. Voor de huidige richtlijnen kan je kijken op Oncoline.

    Lang verhaal kort: LHRH agonisten zoals Gosereline schrijf je voor aan patiënten met gemetastaseerd prostaatcarcinoom, vaak is de patient hierbij in eerste instantie NIET castratie resistent. Dan na een bepaald moment reageert de tumor niet meer op die behandeling en dan zal je dus WEL castratie resistent zijn, waarna deze behandeling wordt doorgezet maar waarbij er gekozen kan worden voor een behandeling met chemotherapie.

    [Danielle Wolzak]

  • Oude Academie

    Guest
    2020-05-01 om 14:56:14

    Hallo Danielle, bedankt voor je reacties. Het grootste deel wist ik wel, maar ik wist niet dat er resistentie optreedt bij deze therapie. Dank je wel dat verklaart eigenlijk alles.

    [Door: Asteria Richardson]

Log in to reply.