Home Forums Hormoonstelsel Verklaring verschijnselen hyperglykemie

  • Verklaring verschijnselen hyperglykemie

    Posted by JufDanielle Academie on 2020-05-01 om 15:11:32

    Hoi Danielle, Ik doe de opleiding verpleegkunde. Hierbij maken wij gebruik van het programma Skills Online. Hierin staat het volgende:

    “Een hyperglykemie treedt op bij een bloedsuiker boven de 10 mmol/L. Dat geeft de volgende verschijnselen.
    – veel plassen
    – veel dorst, die aanhoudt
    – vermoeidheid
    – plotselinge humeurigheid, boosheid
    – misselijkheid of overgeven
    – zich vervelend voelen”

    Met behulp van jouw video’s snap ik hoe de eerste twee verschijnselen komen. Zou je uit kunnen leggen waardoor de onderste vier komen? Groetjes Merel

    [Door: Merel van Dijk]

    Oude Academie antwoordde 4 years, 7 months ago 1 Member · 1 Antwoord
  • 1 Antwoord
  • Oude Academie

    Guest
    2020-05-01 om 15:12:29

    Hoi Merel! Ja, de eerste twee zijn inderdaad goed te verklaren met de hoge glucosespiegels 🙂 Misselijkheid en overgeven ook nog wel: Bij te veel glucose zal je maagdarmstelsel minder hard gaan werken. Dat is logisch, want blijkbaar heb je al superveel glucose in je lichaam zitten: De vertering gaat dus een standje lager. Hierdoor bewegen je maag en darmen niet meer goed -> Hierdoor gaan mensen zich misselijk voelen, of ze gaan zelfs overgeven.

    De cognitieve symptomen zijn lastiger te snappen (zoals eigenlijk alles van de hersenen, we weten daar nog relatief zo weinig over!), dus die kan ik je niet zo makkelijk aan je uitleggen. Wat ik met name heb geleerd is dat grote verschillen in bloedsuikerspiegel kan leiden tot ‘mood swings’: Hierbij zie je dan wisselende boosheid, agressie tot zelfs een psychotisch beeld.

    Ik heb een keer een patient gehad bij mij op de psychiatrie afdeling: Zij zat daar met een RM (rechtelijke machtiging) vanwege agressie naar anderen en ernstige zelfverwaarlozing. Na heel (heel!) lang spitten zijn we er uiteindelijk achtergekomen dat bijna alle symptomen terug te leiden waren naar diabetes type 1. Bij de zelfverwaarlozing was ze namelijk heel erg onregelmatig in het toedienen van insuline: deze schommelden <span style=”text-decoration: underline;”>mega</span> erg, en hierdoor waren bijna alle symptomen veroorzaakt. Vervolgens is er een ziekenhuisopname nodig geweest om de suikers stabiel te krijgen. Daarna kwam ze terug als een veranderd mens: Ze kon naar huis en de RM werd opgeheven. Een casus waar ik zelf heel erg veel van geleerd heb 😉

    Hopelijk heb je wat aan dit antwoord zo! Groetjes, Danielle

    [Door: Danielle Wolzak]

Log in to reply.