Home Forums Ademhalingsstelsel mmHg & mmol

  • mmHg & mmol

    Posted by JufDanielle Academie on 2020-05-01 om 15:17:43

    Hoi Daniëlle, Je hebt een video gemaakt over de luchtdruk in de longen. De luchtdruk buiten de longen is 760 mmHg. De druk in de vaten tijdens de systole is ongeveer 120 mmHG. Je spreekt dus bij allebei over mmHg. Maar de druk in de vaten voel je erg goed, en de luchtdruk eigenlijk helemaal niet. Is dit wel te vergelijken?

    [Door: Tobias van Roon]

    Oude Academie antwoordde 4 years, 4 months ago 1 Member · 1 Antwoord
  • 1 Antwoord
  • Oude Academie

    Guest
    2020-05-01 om 15:27:16

    Hi Tobias! Dat is een heel natuurkundige vraag die je stelt 🙂 Ik ben natuurlijk arts en geen geleerde op het gebied van natuurkunde, maar ik zal mijn best doen er wat over uit te leggen. mmHg (milimeter kwik) is een eenheid van druk. De oogdruk en bloeddruk zijn eigenlijk 2 van de weinige dingen die nog in mmHg worden beschreven. De rest van de wereld buiten de geneeskunde gebruikt Pascal als eenheid voor druk. (vergelijk dit met: wij gebruiken meters en kilometers als eenheid van lengte en in andere landen hebben ze het over Miles en Inches).

    Nog even wat meer over luchtdruk: Op zeeniveau is de druk van alle lucht die boven ons zit 760 mmHg. Als jij in Oostenrijk boven op een berg zou gaan staan, is daar de luchtdruk lager, omdat er minder lucht boven jou zit.

    En nog wat over bloeddruk: Dat is dus de druk die het bloed zet TEGEN de bloedvatwand. Die kunnen we natuurlijk meten met de manchet van een bloeddrukmeter. Die pompt strak op tegen jouw bovenarm (=met grote druk), en die laat dan steeds een klein beetje druk los. Hiermee kan jij precies zien wanneer het bloedvat weer open gaat = Wanneer wint de bloeddruk van de manchet. Dat zijn de uitslagen die jij dan weer kan aflezen.

    Maar dat iets dezelfde eenheid heeft, wil nog niet zeggen dat het met elkaar te maken heeft. De Mount Everest is 8848 meter hoog, gemeten vanaf zeespiegel. En de afstand tussen Amsterdam en Utrecht is 34000 meter. Beiden in meter weergegeven, maar het heeft niet echt wat met elkaar te maken. Zo zou ik de luchtdruk en de bloeddruk ook beschouwen: Zelfde eenheid, maar hebben niet echt iets met elkaar te maken.

    Hopelijk heb je hier wat aan!

    [Door: Danielle Wolzak]

Log in to reply.