Hoi Louise, klopt helemaal! Een meisje wordt geboren met alle primaire eicellen al aanwezig. Maar deze moeten toch gevormd worden, anders bestaan ze natuurlijk niet. In meisjes gebeurt dat dus al als ze zelf nog in de baarmoeder zitten. Dit noemen we dan de primaire eicellen. Deze primaire eicellen gaan delen volgens meiose (dit noemen we meiose 1), maar blijven in de profase 1 hangen. De meiose 1 wordt dus op ‘pauze’ gezet.
Dan, tijdens de vruchtbare periode (vanaf de eerste menstruatie tot de menopauze) wordt in elke menstruatiecyclus bij een (paar) eicellen de meiose 1 afgemaakt: en start de meiose 2. Maar dan wordt er WEER wordt er op de pauzeknop gedrukt. In de metafase 2 om precies te zijn. Pas na bevruchting van de eicel wordt er weer op ‘play’ gedrukt om de meiose 2 helemaal af te maken.
Lang verhaal kort: De meiose duurt heel lang voor de eicel. Het begint al als ‘moeder’ zelf nog in de baarmoeder zit en duurt tot en met de eicel bevrucht wordt. Hopelijk heb je hier wat aan 🙂 Groetjes, Danielle