Home Forums Ademhalingsstelsel Longen luisteren

  • Longen luisteren

    Posted by JufDanielle Academie on 2020-05-01 at 16:06:03

    Wat moet je horen bij het beluisteren van de longen? wat hoor je bij een pneumonie, wat hoor je bij een pneumothorax, wat hoor je bij overvulling?

    [Door: Dian van den Heuvel]

    jvtwvr@hotmail.nl replied 3 years, 7 months ago 1 Member · 9 Replies
  • 9 Replies
  • Oude Academie

    Guest
    2020-05-01 at 16:06:23

    Hoi Dian. Hier ga ik je een beetje uitdagen 🙂
    Wat denk jij dat je hoort bij een 1) pneumonie, 2) pneumothorax en 3) bij overvulling? (lucht, vocht, of misschien iets anders?)… En hoe zou dat dan klinken als je met een stethoscoop gaat luisteren? Groetjes, Danielle

    [Door: Danielle Wolzak]

  • Oude Academie

    Guest
    2020-05-01 at 16:06:46

    1 pneumonie dan hoor je vocht/ pus dus meer een rochelen, vol geluid omdat je dit klinisch ook hoort. 3) bij overvulling hoor je ook vocht maar weet niet of dit dan anders zou klinken dan een pneumonie 2) bij een klaplong hoor je denk ik geen lucht dus hoor je niks?

    [Door: Dian van den Heuvel]

  • Oude Academie

    Guest
    2020-05-01 at 16:09:31

    Bij pneumonie zou je meerdere dingen kunnen horen, wat inderdaad er allemaal op neer komt dat je het hoort dat er nu een ontsteking zit ter plekke, in plaats van de normale luchtstromen tijdens de ademhaling. Normale ademhaling noemen we vesiculair ademgeruis zonder bijgeluiden. Wat je dan kan bij pneumonie horen (apart, of als combinatie): Bronchiaal ademgeruis, rhonchien, en crepitaties. Vaak zit een pneumonie aan 1 kant, dus als je dan links en rechts luistert dan hoor je de verschillen tussen de verschillende longvelden. Dat kan een belangrijke factor zijn in het onderscheiden van bijvoorbeeld een pneumonie met hartfalen/longoedeem.

    Bij een pneumothorax heb je juist de situatie dat er MEER lucht zit dan je verwacht. Dus dit hoor je inderdaad ook zo terug bij (een grote) klaplong: Verzwakt of afwezig ademgeruis. En vaak doe je als onderdeel van lichamelijk onderzoek ook percussie (=kloppen), daar hoor je dan wat we noemen een hypersonore percussie door het te veel aan lucht.

    En dan nog overvulling. Oftewel longoedeem, vaak door hartfalen. Hierbij kan je ook weer allerlei zaken horen, net zoals we bij pneumonie hebben gezien. Maar dat zit dan altijd bij allebei de kanten, met name aan de onderkant (zwaartekracht).

    Waar we het dan verder nog niet over gehad hebben zijn de verlengde inspirium en expirium, eventueel met piepen / wheezing: Enig idee wat dat betekent en bij welke aandoeningen je zou kunnen horen A) verlengd inspirium B) verlengd expirium C) Piepen bij inspirium D) Piepen bij expirium?

    En dan nog als laatste een suggestie een de afspeellijst bekijken/beluisteren op Youtube met de verschillende longgeluiden: Typ in bij Youtube: ‘Lung and Breath Sounds playlist medzcool’ en dan kom je uit bij degene die ik bedoel 😉 Groetjes, Danielle

  • Oude Academie

    Guest
    2020-05-01 at 16:09:54

    bij COPD zijn je longen stug en kan je je lucht niet goed kwijt hierbij misschien een verlengd inspirium en een verkort expirium

    [Door: Dian van den Heuvel]

  • Oude Academie

    Guest
    2020-05-01 at 16:10:09

    Hoi Dian! Bij COPD hoor je een verlengde uitademing (patienten kunnen minder goed uitademen doordat de longen zijn aangetast). Je kan zelf voelen hoe COPD ongeveer voelt: Adem maximaal in tot 100% wat je kan inademen. Vervolgens adem je een klein beetje (10%) weer uit. En dan blijf je op dat level ademen. Nou, probeer dan maar eens een trap op te lopen ;)… Groetjes, Danielle

    [Danielle Wolzak]

  • Mylyor

    Guest
    2020-09-28 at 09:13:09

    Blijf het lastig vinden

  • josienvanbuuren@outlook.com

    Guest
    2020-11-24 at 13:41:14

    Ik ben wel blij dat ik, als POH, geen longen hoef te luisteren en dat soort dingen. Als ik het niet vertrouw, vraag ik de huisarts erbij! Tja, ik begin ook nog maar net met de module astma COPD…

     

  • Eva Rijks

    Guest
    2020-12-20 at 19:25:05

    Zou je hier geen filmpje van kunnen maken? Ik blijf het beluisteren ook lastig vinden namelijk. Vooral de verschillen tussen Rhonchi, Wheezing en crepitaties.

    Gr

    Eva

  • jvtwvr@hotmail.nl

    Guest
    2021-01-08 at 15:17:04

    klinkt misschien stom… maar het werkt wel!

    Je hebt bepaalde auscultatie apps voor o.a. longen, hart enz.. als je daar je stetoscoop op legt dan hoor je het geluid door de stetoscoop ipv via een box of oordopjes.

    En je moet eenmaal veeeeeeel refetentie opbouwen om goed te kunnen onderscheiden wat het is. Luister daarom bij alle patienten, ook al is het niet nodig, zodat je referentie groter wordt. Niet elke gezonde long klinkt het zelfde, ook niet elke slechte long.

    Ik heb een oud programma die ik wel eens gebruikte.. is voor Windows. Het programma hoeft niks te installeren.
    Klik op de link, pak het bestand uit,  kies AUSCO.exe of auscultatie.exe.

    https://1drv.ms/u/s!AiXD6AbjryEVgbF8Bns0b_YbQtbMRQ?e=pbnzTq

    Als dit niet is toegestaan, dan mag het bericht gewist worden.

Log in to reply.