Ik neem eventjes aan dat je de basis van het ECG beheerst: Als je dat nog niet helemaal onder de knie hebt, verdiep je daar dan eerst even in voordat je de rest van het antwoord leest. Anders wordt het wel heel verwarrend 😉
Als je de ratio bekijkt tussen de p-top en het QRS-complex krijg je in de normale situatie 1:1 = oftewel 1 P-top wordt gevolgd door 1 QRS-complex. Maar in de pathologie kan het zijn dat het elektrische signaal geblokkeerd wordt ergens tussen de atria en de ventrikels.
Dit gaat vrijwel altijd om een probleem in de AV-knoop, wiens functie het is om het signaal even vast te houden en daarna door te geven naar de ventrikels. Maar op het moment dat de AV-knoop het signaal niet doorgeeft aan de ventrikels, krijgt iemand wat we noemen een AV-blok. Hiervan kennen we drie typen (die oplopen in ernst):
1) Een eerstegraads AV-blok is dat de AV-knoop de prikkel te langzaam doorgeeft (dus de pauze is langer, oftewel de PQ tijd neemt toe) maar de ratio is nog steeds wel 1:1: Op elke p-top volgt een QRS-complex.
2)Een tweedegraads AV-blok is dat de AV-knoop de prikkel niet meer altijd doorgeeft. Dan zal dus de ratio toenemen, zoals 2:1. Dit betekent dan: soms zijn er 2 p-toppen waarna er maar 1 QRS-complex volgt.
3) En het derdegraads AV-blok (ook wel Totaalblok genoemd), waarbij de AV-knoop helemaal de prikkel niet meer doorgeeft aan de ventrikels. Hierbij ben je dus als patient helemaal afhankelijk van de samentrekkingen die vanuit de ventrikels gemaakt worden, als je geluk hebt zo’n 40x per minuut (wat voor een hartslag natuurlijk best wel laag is) maar het kan ook nog lager zijn tot wel 0x per minuut………:(
[Danielle Wolzak]