Home Forums Ademhalingsstelsel Primaire longkanker versus longmetastasen

  • Primaire longkanker versus longmetastasen

    Posted by JufDanielle Academie on 2020-05-01 at 17:19:47

    Hallo, ik zou graag de ethiologische verschillen willen weten tussen een primair longcarcinoom en een mammacarcinoom met uitzaaiingen in de longen; longmetastasen dus. Het zou een andere ethiologie hebben maar ik kan het zeer moeilijk vinden. En hoe zit het dan met lichamelijke klachten? Vanuit waar onderbouw ik vanuit primair longca en wat is er dan anders bij meta’s?

    [Door Yvet Boonen]

    Oude Academie replied 4 years, 4 months ago 1 Member · 1 Reply
  • 1 Reply
  • Oude Academie

    Guest
    2020-05-01 at 17:20:29

    Het zijn andere cellen die je dan vindt in de tumor: Of tumorcellen die ooit longcellen waren (primair longca), of tumorcellen die ooit mammacellen waren (borstkanker, die is uitgezaaid naar de longen). Dit geldt overigens voor alle soorten tumoren en uitzaaingen, bijvoorbeeld prostaatca dat naar de botten uitzaait vs botkanker.

    De symptomen kunnen heel erg vergelijkbaar zijn, met name afhankelijk WAAR de tumor precies zit, hoe groot het is, wat er verdrukt wordt, hoeveel tumoren er zijn etc. En natuurlijk welke behandeling er wordt gegeven, met bijbehorende bijwerkingen. Dat betekent dus ook dat je op basis van symptomen niet kan onderscheiden tussen een primaire tumor of een secundaire tumor: Daarvoor moeten we echt kijken naar de cellen onder een microscoop.

    [Door Danielle Wolzak]

Log in to reply.