Hoihoi! Hele actuele vragen nu tijdens de Coronacrisis! Maar inderdaad, dit geldt eigenlijk voor bijna elk virus: Maar elk virus muteert op zijn eigen snelheid. Verkoudheidsvirussen en griepvirussen muteren relatief snel, waardoor we er elk seizoen last van kunnen krijgen. Even de antwoorden op een rijtje:
1) Het klopt dat veel virussen veranderen: Dat zijn mutaties. Een virus maakt zich kenbaar aan de wereld door stoffen te produceren en op een envelop te laten zien. Als die stoffen veranderen, dan herkennen we ze niet meer: En dus kunnen we er weer ziek van worden omdat ons afweersysteem het virus niet meer herkent.
2) Dat veranderen gebeurt IN een cel: Dat is de fase waarin het virus zich gaat vermeerderen, en dus wanneer er mutaties kunnen optreden.
3) Als het virus zich aan het vermeerderen is in de cel, kan het daarna doorreizen naar andere cellen in datzelfde lichaam, of als ze bijvoorbeeld worden uitgehoest door naar een ander lichaam om daar cellen te infecteren. In de video over Griep ga ik vanaf minuut 1:15 in op muteren van het griepvirus, zo kan je een beetje een idee krijgen hoe mutaties snel of juist langzaam voor een ander virus kunnen zorgen. In het nieuwe coronavirus is een Antigene Shift gebeurd, waarschijnlijk in cellen van een vleermuis.
4) Ja het moet genoeg gemuteerd zijn om er anders uit te zien, waardoor we er nog een keer ziek van kunnen worden. Als je pech hebt kan dat hetzelfde seizoen nog zijn, maar meestal zie je dat er inderdaad een jaar nodig is hiervoor (bij het griepvirus). Ook bijvoorbeeld het HIV virus muteert, en dat is de reden waarom er vaak meerdere soorten HIV remmers gegeven worden aan 1 patient: Anders ontstaat er te snel resistentie. In de video over HIV ga ik hier op in rond 1:30.
[Danielle Wolzak]