Home Forums Afweersysteem Diagnostiek HIV/aids

  • Diagnostiek HIV/aids

    Posted by JufDanielle Academie on 2020-06-01 at 16:05:19

    Hoi Danielle, Op welke stof wordt getest bij de diagnostisering van hiv? En hoe kan het dat er een vals positieve bloedtest op hiv kan worden gedaan? Groetjes Lindy

    Door Lindy van Vaals, op 22-05-2020 / 09:04

    Oude Academie replied 4 years, 3 months ago 1 Member · 1 Reply
  • 1 Reply
  • Oude Academie

    Guest
    2020-06-01 at 16:05:39

    Hoihoi. Er zijn meerdere manieren waarop we de diagnostiek kunnen inzetten. Bij de Serologie testen we op de aanwezigheid van antilichamen en op het virale antigeen. Fout-positieve en fout-negatieve uitslagen komen soms voor. Fout-positieve uitslagen kunnen veroorzaakt worden door kruisreactiviteit en niet-specifieke immuunreactiviteit. De belangrijkste oorzaak voor een fout-negatieve uitslag is testen in de preconversie fase, de windowfase. Vandaar dat bij een positieve uitslag er nog een bevestigingstest wordt uitgevoerd: wat we de immunoblot noemen. Deze kan de aanwezigheid van antistoffen bevestigen, en kan aangeven of iemand hiv-1 heeft of hiv-2. En dan als die positief is dan spreken we officieel pas van de diagnose hiv. Verder bestaan er ook HIV sneltesten (zijn zelfs te koop bij drogisten enzo) maar die zijn minder betrouwbaar.

    Als je de diagnostiek in meer detail wil weten dan kan ik je de LCI richtlijn aanraden van het RIVM: https://lci.rivm.nl/richtlijnen/hivinfectie bij het kopje ‘diagnostiek’.

    Door Danielle Wolzak, op 22-05-2020 / 10:10

Log in to reply.