Hoi Silvana, zoals eigenlijk altijd geldt voor medicatie: er is geen ‘one size fits all’. Het gebruiken van medicatie gebeurt op basis van meerdere factoren:
1) Huidige richtlijnen
2) Situatie en wens van de patiënt
3) Voorkeur van de voorschrijver
In dit geval zullen met name 1 en 2 een rol spelen. Waar je eigenlijk een keuze tussen moet maken is enerzijds het risico van de bloedingen tijdens de operatie, en anderzijds het risico van het staken van de medicatie (je neemt ze immers niet voor niks). Hiervoor heeft elk ziekenhuis zijn eigen richtlijnen, en per patiënt zal deze afweging natuurlijk ook nog kunnen verschillen: Wat is de indicatie van de antistolling? Is dat preventie van hart/vaatziekte, of juist behandeling van hart/vaatziekte? Dat maakt namelijk een groot verschil op het risico voor tromboses)? En welke operatie moeten ze ondergaan? Je kan je voorstellen dat een hersenoperatie een iets terughoudender beleid zal voeren voor doorgebruiken antistolling, dan een simpel moedervlekje verwijderen of een darmoperatie waar geen bijzonderheden te verwachten zijn. Het valt je wellicht op dat WELKE trombocytenaggregatieremmer (aspirine, clopidogrel, ascal, etc) er genomen wordt, er in deze afweging eigenlijk er niet zo veel toe doet.
In principe zullen de meeste richtlijnen dit zeggen over trombocytenaggregatieremmers: “continueren als de situatie en de ingreep dat toelaat”. Zie bijvoorbeeld deze richtlijn uit Groningen: https://hematologiegroningen.nl/protocollen/download/?id=2545