Home Forums Urinewegstelsel Kreatinine in urine

  • Kreatinine in urine

    Posted by Merel Van Dijk on 2020-08-27 om 13:18:42

    Hoi Danielle,

    Is er een verklaring voor wanneer het kreatinine gehalte in het bloed normaal is, maar in de urine verhoogd?
    Eerst zat ik te denken aan dat er misschien teveel kreatinine in het bloed aanwezig as en de nieren daardoor extra veel uit zouden scheiden, maar de enige reden voor de verhoogde hoeveelheid kreatinine in het bloed die ik kon bedenken was door nierschade.

    Danielle antwoordde 2 years, 1 month ago 4 Members · 8 Antwoorden
  • 8 Antwoorden
  • tobiasvanroon12@gmail.com

    Guest
    2020-08-27 om 14:36:36

    Hoi Merel,

    Jouw vraag begint met de vergelijking dat het kreatinine in het bloed normaal is en in de urine verhoogd. Jouw vraag eindigt met een beredenering waarom er een verhoogde kreatinine in het bloed zou kunnen zijn. Dit is nogal verwarrend.

    De nierfunctie (eGFR) wordt vaak bepaald aan de hand van het kreatine gehalte in het bloed. Daniëlle heeft hier een mooi filmpje over gemaakt! Kreatinine wordt passief uitgescheiden. Hierdoor ontstaat er een evenwichtsspiegel tussen de uitgescheiden kreatinine en de spiegel in het bloed. Indien de spiegel in ons bloed stijgt wordt er vaak vanuit gegaan dat de nierfunctie is gedaald. Via een bepaalde formule wordt dan de eGFR berekend.  Bij jonge, gezonde mensen is deze >90.

    Mensen met veel spieren hebben meestal een hogere spiegel kreatinine in hun bloed dan minder gespierde mensen. Bij bepaalde aandoeningen, zoals bijv. rhabdomyolyse (overmatige afbraak van spierweefsel) kun je ook een stijging zien van het kreatinine in het bloed, terwijl dit dan weer niks zegt over de nierfunctie.

    Ik heb mezelf hier laatst in verdiept, vandaar dat ik je deels op weg kon helpen! Daniëlle zal hier vast ook nog op reageren.

     

    Groetjes Tobias,

    Verpleegkundige Trauma- & vaatchirurgie
    Jeroen Bosch ziekenhuis, ‘s-Hertogenbosch

  • JufDanielle

    Guest
    2020-08-28 om 17:05:33

    Hoi @merelvandijk! Ik sluit me aan bij Tobias: De uitscheiding van kreatinine is een passief uitscheidingsproces in de nieren (ze kunnen dit niet actief verhogen of verlagen). Dit maakt kreatinine juist de ideale stof om nierfunctie te beoordelen 😉 Een discrepantie tussen bloedspiegels en urinespiegels is dan ook vreemd. Mijn eerste gedachte was ‘een fout in de meting’ 😉 Zeker als het een erg afwijkende waarde is, kan het natuurlijk altijd een meetfout zijn van het lab!

    Zoals Tobias ook zei, is het goed mogelijk om verhoogde kreatininespiegels te hebben bijvoorbeeld in bodybuilders, en juist een verlaagde spiegel in oude tengere vrouwtjes (om maar even de stereotypes erbij te halen). Maar dan zie je ook die hoge respectievelijk lage waardes terug in zowel bloed als urine.

    Hopelijk kan je hiermee weer verder 🙂 Groetjes, Danielle

    • Tilly

      Member
      2022-11-12 om 10:26:33

      Hoi Danielle! 🙂

      Jij schrijft in je antwoord ‘Een discrepantie tussen bloedspiegels en urinespiegels is dan ook vreemd’.

      Ik begrijp dat kreatinine een ideale stof is om de nierfunctie te meten, omdat het alleen maar gefiltreerd wordt en niet gereabsorbeerd of door secretie in de preurine terecht komt. En ik begrijp denk ik ook dat het niet logisch is dat het kreatiningehalte in de urine hoger is dan in het bloed.

      Maar bij nierschade ontstaat er toch juist een discrepantie, met een hoger gehalte in het bloed dan in de urine?

      Mvg Tilly

    • Danielle

      Administrator
      2022-11-14 om 14:57:46

      Hoi Tilly, klopt! Maar dan wordt het dus precies andersom als bij bovenstaande vraag.
      → Hoog creatinine in het bloed = nieren hebben moeite om het weg te filteren = nierschade
      → Hoog creatinine in de urine, (bij normaalwaarden in het bloed) = een gekke discrepantie.
      Nieren kunnen namelijk niet méér uitscheiden dan in het bloed zit (want: Er is geen extra excretie, puur alleen filtratie bij deze stof – vandaar dat hij zo goed is voor het meten van filtratie). Vandaar dat mijn eerste gedachten labfout was: Bij gekke labuitslagen is dat altijd een factor om rekening mee te houden 🙂 Hopelijk is het zo iets duidelijker!

  • MerelVanDijk

    Guest
    2020-08-30 om 13:28:56

    Aan het eerste deel van mijn vraag probeerde ik te bedenken waarom er een verhoogde hoeveelheid kreatinine in de urine kon zijn. Toen dacht ik: misschien is er meer uitgescheiden dan normaal omdat er veel kreatinine in het bloed aanwezig was? Maar ik snap de verwarring helemaal!

    Super bedankt allebei voor de reactie, ik denk dat ik het nu snap! 🙂

  • Wendy Beyer

    Member
    2021-08-21 om 12:04:04

    Ik had ook een vraag over kreatine. Bij een verminderde nier functie kijken ze ook altijd naar het gehalte kreatine, waarom is dat? Vaak is dan het kreatine wat sterk verhoogd is en mensen dan eventueel tijdelijk aan de dialyse moeten.

    • Danielle

      Administrator
      2021-08-21 om 14:50:25

      Hoi @wendy31, even om mee te beginnen: het afbraakproduct van kreatine heet kreatinine. En dat kreatinine testen we meestal in het bloed. De uitscheiding van kreatinine is een passief uitscheidingsproces in de nieren (ze kunnen dit niet actief verhogen of verlagen). Dit maakt kreatinine juist de ideale stof om nierfunctie te beoordelen. Als kreatinine opstapelt in het bloed (dus die verhoogde waarde) geeft dus in het algemeen aan dat de nieren hun functie niet meer kunnen uitvoeren. En als dat dus uit de klauwen loopt dan heeft iemand nierfunctievervangende therapie nodig zoals dialyse.

  • Wendy Beyer

    Member
    2021-12-03 om 22:59:53

    Dank je wel voor het antwoord

Log in to reply.