Hoi @mylyor! Vaak is er inderdaad bij hartfalen sprake van een hoge afterload. Veelvoorkomende oorzaken van een hoge afterload zijn: Hypertensie en Aortaklepstenose. En dus zijn deze aandoeningen die jij noemt zijn dus vaak een oorzaak van het hartfalen. (dus geen gevolg, zoals jij denk redeneerde?)
Een hoge afterload maakt het zwaar voor het hart, alsof je constant met te veel gewicht krachttraining doet in de sportschool. Het hart gaat hierop reageren: Eerst door de inotropie te verhogen (zie mijn video hierover), daarna met hypertrofie (verdikking van de hartspier). Dit leidt vaak eerst tot hartfalen waarbij er wél nog genoeg bloed kan worden uitgepompt (de ‘ejectie fractie’ is nog goed genoeg), maar daarna wordt het steeds slechter en slechter en zal het hart nog meer gaan falen waardoor en NIET meer genoeg bloed kan worden uitgepompt.
Oftwel: Het verlagen van de afterload is een belangrijk onderdeel van de behandeling van hartfalen, zowel om de klachten te verminderen maar ook om verdere achteruitgang zoveel mogelijk te voorkomen. Bij een klepstenose kan een operatie worden overwogen om die stenose weg te halen. En je kan de bloeddruk laten dalen met medicatie zoals ACE remmers. Deze medicijnen dragen bij aan vasodilatatie, waardoor de tegendruk minder wordt voor het hart (als je even terugdenkt aan die deur uit het filmpje waar mensen terug staan te duwen).
Bron: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK493174/