Home Forums Hart en Vaatstelsel Hartklachten

  • Hartklachten

    Posted by Carola Nieuwhoff on 2020-10-12 om 07:32:56

    Onlangs had ik bhv en daarvoor moesten we een toets maken. Daarbij was 1 vraag

     

    Je collega heeft tijdens het werk last van hartklachten. Wanneer ze even rustig zit bekomt dit weer. Wat doe je

     

    A je belt 112

    B je raad collega aan naar huisarts te gaan

    C je doet niets en laat collega doorwerken.

     

    Ik had b gezegd, maar het juiste antwoord was a. Ik ben het hier niet mee eens  aangezien het weer bekwam. Dan ga je toch niet 112 bellen, stel je doet het wel en ze zien dus idd niets,  ze hebben wel wat beters te doen denk ik dan…..

    Hoe denken jullie hierover?

    Carola nieuwhoff antwoordde 4 years, 2 months ago 1 Member · 4 Antwoorden
  • 4 Antwoorden
  • rj.bruijninx

    Guest
    2020-10-12 om 18:00:20

    Er is op dit moment, volgens jouw waarneming,  nog geen levensbedreigende situatie maar die zou dat wel zou kunnen worden en bovendien heb jij als als BHV-er de verantwoordelijkheid om te handelen. In dit soort gevallen, bellen met 112 en de hele casus melden, meldkamer schat zelf in (door door te vragen) of het een prio1, 2 of 3 gaat worden.  Heeft iemand dit soort klachten dan komt in 9 van de 10 gevallen de ambulance en wordt de persoon met klachten nagekeken door het ambupersoneel, ze komen echt liever 10 keer voor niets dan 1 keer te laat of niet met alle gevolgen van dien.

  • maritleeuwenburg

    Guest
    2020-10-13 om 09:49:42

    Ohhh… nou.. als ik het zo hoor had ik al vaker de meldkamer moeten bellen voor mezelf, maar nooit gedaan. Gelukkig leef ik nog, volgende keer zal ik dus wel bellen haha

  • JufDanielle

    Guest
    2020-10-13 om 10:03:34

    Ik sluit me volledig aan bij Raymond 🙂 Als je belt kan je altijd met de meldkamer overleggen over wat wijsheid is, en zij maken daarin ook de beslissing (heel fijn dat dat uit jouw handen genomen wordt als BHV-er!). Verder betekent met 112 bellen ook niet altijd dat ze meteen met “Gillende-Sirenes-Iedereen-Aan-De-Kant-Schiet-Op-Schiet-Op” (dat heet een A1-rit) naar je toe komen. In Nederland kennen we 3 categorieën waarmee een ambulance naar je toe kan komen, en nav jouw belletje schat de meldkamer in hoe ernstig de situatie is en zullen je toewijzen op een bepaalde categorie:

    • A1 = de ambulancerit waar iedereen aan denkt als je denkt aan een ambulance: Met sirenes komen ze zo snel mogelijk naar je toe. Dit zijn de hoogste prioriteit ritten. Hierbij zijn de vitale functies in gevaar (zie mijn video over Vitale functies), of dreigen in gevaar te komen. De ambulances krijgt overal voorrang en iedereen gaat zoveel mogelijk aan de kant zodat de ambulance zo snel mogelijk ter plaatse is. Volgens de richtlijn in elk geval binnen 15 minuten na het belletje.
    • A2 = Hierbij komen ze (in principe zonder sirenes) binnen 30 minuten naar je toe. Er is geen sprake van direct levensgevaar, maar wel van (ernstige danwel dreigende) gezondheidsschade.
    • B = “besteld vervoer” (soms nog verder verdeeld naar B1 en B2) voor geplande ritten, voor mensen die niet met normaal vervoer kunnen zoals een taxi, maar waarbij het wel ingepland kan worden. Denk aan vervoer vanuit een ziekenhuis naar (verpleeg)huis etc. Deze categorie wordt in de praktijk eigenlijk alleen aangevraagd door andere zorgverleners.
  • Carola nieuwhoff

    Guest
    2020-10-18 om 16:33:54

    Precies het antwoord wat de cursus leidster gaf, maar ik heb dan iets van me bezwaard te voelen als het weer over lijkt te zijn.

    Niet doen dus … dank voor jullie antwoorden

Log in to reply.