Home Forums Zenuwstelsel actiepotentiaal

  • actiepotentiaal

    Posted by Erna Sterk on 2020-10-25 om 19:44:55

    Hoi Danielle

    de les van de actiepotentiaal kom ik niet lekker door. Het is mij duidelijk dat wanneer er een + is deze reageert op een –

    Maar waar ik tegen aanloop, is dat zowel Na+ is en K ook + is. Dus dat begrijp ik niet helemaal

    groeten Erna

    JufDanielle antwoordde 4 years, 1 month ago 1 Member · 5 Antwoorden
  • 5 Antwoorden
  • JufDanielle

    Guest
    2020-10-26 om 14:34:57

    Hoi Erna, in de scheikunde zal een +element een zout vormen met een -element inderdaad, bijvoorbeeld Na+ en Cl- vormen samen NaCl. Maar dat is niet waar het hier om gaat: Het gaat puur om de hoeveelheid plusjes in een cel (dat bepaalt het potentiaal van die cel, en als de drempelwaarde wordt overschreden volgt er een actiepotentiaal). Omdat er zo’n groot concentratieverschil is binnen en buiten de cel (Veel Na+ buiten de cel, weinig in de cel. En voor K+ precies andersom) zal er constant natrium en kalium diffunderen door de celmembraan heen. Op een gegeven moment kunnen door activering van receptoren natriumionen sneller de cel in, waardoor de cel meer positief wordt, en dit leidt dan (na het behalen van de drempelwaarde) tot een actiepotentiaal. Is het zo iets duidelijker?

  • erna.sterk@hetnet.nl

    Guest
    2020-10-26 om 19:42:29

    Oké ik snap dat het dus gaat om de concentratie binnen en buiten de cel. Als er meer Na ionen buiten de cel zijn dan is de min dus het lage aantal Na ionen in de cel en met K+ geld het zelfde maar dan andersom.

    Maar hoe moet ik de verhouding tussen Na en K zien? Wat hebben ze met elkaar gemeen of juist niet?

     

  • JufDanielle

    Guest
    2020-10-27 om 09:48:02

    Er zijn meer natriumionen buiten de cel dan binnen de cel, dus zullen de natriumionen de cel in diffunderen. Andersom geldt dat er meer kaliumionen binnen de cel zijn dan buiten de cel, dus zullen kaliumionen de cel uit diffunderen. Tegelijkertijd probeert een Natrium/Kaliumpomp de boel in evenwicht te houden, en pompt natrium weer naar buiten en kalium weer naar binnen (onderdeel van homeostase). Dit geldt voor elke cel in ons lichaam. Maar zenuwcellen zijn bijzonder: Als er een receptor wordt geprikkeld, bijvoorbeeld een pijnreceptor, komen er ineens meer natriumionen de cel in, waardoor de cel meer positief geladen wordt. Er ontstaat een actiepotentiaal, waardoor die pijnprikkel kan worden doorgegeven aan onze hersenen.

  • erna.sterk@hetnet.nl

    Guest
    2020-10-27 om 17:26:37

    het is mij nu duidelijk bedankt

     

  • JufDanielle

    Guest
    2020-10-27 om 18:28:42

    Top 🙂 Graag gedaan!

Log in to reply.