Home Forums Hart en Vaatstelsel Nitroglycerine bij Angina Pectoris

  • Nitroglycerine bij Angina Pectoris

    Posted by Sascha on 2020-11-15 om 12:31:54

    Hoi.. Ik heb een vraagje over het gebruik van nitroglycerine. Ik had geleerd dat nitroglycerine spray en isosorbinenitraat een vaatverwijdend effect hebben op de veneuze bloedvaten bij het hart. Alleen begrijp ik niet zo goed waarom de veneuze bloedvaten, want als je hart onvoldoende zuurstof krijgt, Wil je toch juist een vaatverwijdend effect op de arteriele bloedvaten, omdat zij zuurstofrijk bloed toevoeren en niet de veneuze?

     

    Groetjes Sascha

    Caleidoscoop antwoordde 3 years, 10 months ago 1 Member · 5 Antwoorden
  • 5 Antwoorden
  • JufDanielle

    Guest
    2020-11-15 om 13:12:14

    Hi Sascha, interessante vraag! Voor dit soort antwoorden grijp ik vaak naar het Farmacotherapeutisch kompas. Als je daar bij ‘Eigenschappen’ (bijna onderaan de pagina kijkt) staat in het kort uitgelegd hoe een middel werkt. Bij deze medicijnen staat:

    Nitroglycerine oromucosaal:
    “Vaatverwijdend, in de gebruikelijke dosering vooral van het veneuze stelsel en in mindere mate van het arteriële vaatbed. Hierdoor neemt de veneuze terugvloed naar het hart af (voorbelasting) en treedt geringe afname in arteriële weerstand op, zodat het hart minder arbeid behoeft te verrichten en minder zuurstof verbruikt en de door de tijdelijke ischemie van het myocardweefsel veroorzaakte pijn wordt opgeheven. Werking: binnen enkele min. Werkingsduur: 30–60 min.”

    Isosorbidemononitraat:
    “Vaatverwijdend, in de gebruikelijke (lagere) dosering vooral van het veneuze stelsel en in hogere dosering van het arteriële vaatbed. Hierdoor neemt de veneuze terugvloed naar het hart af en treedt geringe afname in arteriële weerstand op, zodat het hart minder arbeid behoeft te verrichten en minder zuurstof verbruikt en de door de tijdelijke ischemie van het myocardweefsel veroorzaakte pijn wordt opgeheven. Tevens heeft het een direct vaatverwijdend effect op de coronairvaten.”

    Het werkt dus door zowel de Preload te verminderen (=voorbelasting) en de Afterload. En isosorbidemononitraat verwijd zelfs specifiek de coronairvaten waardoor het hart zelf beter doorbloed wordt. Samen maakt dit dus dat het hart het tijdelijk even wat makkelijker heeft, en dus minder zuurstof hoeft te verbruiken + ontvangt het meer bloed. Mochten de termen Preload en Afterload niet bekend zijn, daar heb ik ook een video over: Preload en Afterload 🙂

  • Svletter

    Guest
    2020-11-15 om 14:00:30

    Oh, dus de veneuze terugvloed vanuit de organen neemt af door de verwijding, waardoor het hart minder bloed tot zich krijgt van het lichaam. Dus de terugvloed neemt af -> waardoor het hart minder belast wordt met dat bloed -> waardoor minder bloed vooruit wordt gepompt -> minder volume dus minder weerstand in de arteriële vaten -> dus minder arbeid.

    Werkt het op deze manier ?

  • JufDanielle

    Guest
    2020-11-15 om 14:29:46

    Ja 🙂 het hart is natuurlijk de pomp in ons bloedvatensysteem. Als er minder wordt aangeleverd = betekent minder werk. Als er minder uitgepompt hoeft te worden = minder werk 🙂 En op het moment dat het hart het zwaar heeft (angina pectoris) kan dat precies de balans weer herstellen, waardoor je geen pijnklachten meer ervaart.

  • Svletter

    Guest
    2020-11-15 om 14:55:48

    Aha, helemaal duidelijk! Bedankt voor de uitleg! 🙂

  • Caleidoscoop

    Guest
    2021-02-13 om 11:48:35

    Weer een leerzame vraag en antwoord ook voor mij!- bedankt Sascha en JufDanielle

Log in to reply.