Home Forums Afweersysteem Vaccinatie en virussen

  • Vaccinatie en virussen

    Posted by Carola Nieuwhoff on 2020-12-07 at 12:27:55

    Nu het corona vaccin steeds dichter in de buurt komt heb ik hier wat vragen over, welke ik ook om mij heen hoor maar hier geen duidelijk antwoord op kan geven.

    Het vaccin, zal die ons volledig gaan beschermen (bij 94%) of is dit een vaccin (net zoals de normale griepprik) die je ieder jaar moet herhalen? Zal het dan wellicht samen met de gewone griepprik in 1 injectie komen of past/kan dit niet?
    Of is het zo dat je na de injecties (geloof dat je bij pfizer er 2 moet hebben binnen 21 dagen als ik het goed heb?) volledig beschermd bent.
    Kan je het nadien nog wel krijgen maar wordt je minder ziek? Of kan je het wel krijgen, wordt je niet/nauwelijks ziek maar kan je het ook niet meer overdagen? Of juist wel?
    Ik heb al eerder gelezen dat het Corona virus al gemuteerd is, zal dit nog uitmaken m.b.t. de aankomende vaccinaties?

    Er is een engelse bijsluiter, maar daar kom ik niet echt uit, dus ik dacht, wellicht heeft Daniëlle de antwoorden 🙂

    Carola nieuwhoff replied 3 years, 8 months ago 1 Member · 3 Replies
  • 3 Replies
  • JufDanielle

    Guest
    2020-12-08 at 11:43:26

    Hi Carola! Ik houd het COVID vaccin ook erg in de gaten, kan niet wachten totdat het hier in NL beschikbaar is!
    Wellicht dat ik tzt (als er meer bekend is, en als het vaccin / de vaccins hier beschikbaar komen) ook nog een les of workshop aan besteed.

    Voor nu: Ik weet natuurlijk ook niet alles!
    – Ik bekijk vooral de website van het CDC (het Amerikaanse RIVM), daar staat over het algemeen meer informatie dan op de website van het RIVM is mijn observatie.
    – En ik ben groot Dr. Gommers fan 🙂 Die man legt alles zo duidelijk uit! En je kan hem ook heel goed vragen stellen bijv via Instagram. Hij weet er uiteraard veel meer van dan ik.

    Laat ik even beginnen met de mening dat ik niet tevreden ben met hoe er over het vaccin wordt gecommuniceerd in onze media. Ze benadrukken de ‘haast’ de hele tijd, terwijl ze niet ingaan op de strenge eisen die onafhankelijke partijen eraan hangen. Zo voelt het voor veel mensen heel gehaast, terwijl dit helemaal niet zo is. En ook is er al superveel bekend over de werking van de eerste vaccins die beschikbaar komen, maar daar wordt totaaaaal nog niks over verteld. Jammer jammer jammer. Ik ben helemaal fan van mRNA vaccinaties: En wel om deze reden: 1) De bijwerkingen lijken in de onderzoeken opvallend weinig voor te komen en alleen heel onschuldig te zijn (in het kader van ‘rode plek bij injectieplaats’ en ‘koorts in de dagen na injectie’)! Jeej, dat is natuurlijk super goed nieuws! En dat is ‘biologisch’ ook goed te verklaren: Als je de video’s even herhaalt over transcriptie en translatie dan weet je de mRNA een kopietje is van het grote receptenboek. Alsof je een boodschappenlijstje overschrijft uit je kookboek. Dit boodschappenlijstje heeft een houdbaarheidsdatum: Je loopt naar de supermarkt, doet er je boodschappen en vervolgens gooi je het briefje weg. Zo werkt het ook met mRNA: Het is biologisch gezien gewoon een stofje wat maar kort  beschikbaar is in je lichaam (vandaar ook het gedoe met -60 tot -80 graden bewaren: het is een stofje dat op lichaamstemperatuur gewoon niet lang bestaat). Super fijn in zo;n vaccinatie natuurlijk, als je kijkt naar de bijwerkingen! Het heeft eventjes de tijd om zijn werk te doen (van mRNA worden viruseiwitten gemaakt (“spike protein”), waarop jouw afweerreactie kan reageren en memory-cellen kan maken zodat je beschermd bent als je echt SARS-CoV-2 tegenkomt), maar daarna is het mRNA weer weggegooid 🙂

    Laatste tijd zie je op IG en FB voorbij komen dat deze vaccins lange termijn gevolgen zouden hebben omdat het zich inbouwt in je DNA… maar dat het zich inbouwt in je DNA is biologisch gezien niet mogelijk (mRNA kan zich niet inbouwen in menselijk DNA! Omdat mRNA niet in de celkern kan komen… Dat kan nooit… Dus ook niet met dit vaccin).

    Anyways 🙂 Over op jouw vragen:

    Het vaccin, zal die ons volledig gaan beschermen (bij 94%) of is dit een vaccin (net zoals de normale griepprik) die je ieder jaar moet herhalen?
    Zoals het er nu naar uitziet zal je 2 prikken krijgen kort achter elkaar, en dan ben je een tijd beschermd. Maar of het ooit een ‘gewone jaarlijkse vaccinatie’ wordt, weten we nog niet: Dat weten we pas als we gedurende maanden en jaren zien hoe ons immuunsysteem dit onthoudt. Nu weten we natuurlijk pas informatie voor “hoe lang het onderzoek tot nu toe duurt” oftewel sinds maart 2019 worden de huidige vaccin-kandidaten getest = 9 maanden aan data. Wellicht dat we er later achter komen dat je nog een extra booster nodig hebt.

    Zal het dan wellicht samen met de gewone griepprik in 1 injectie komen of past/kan dit niet?
    Dat lijkt me onwaarschijnlijk. Maar goed, zeg nooit nooit 😉 Wel zou je het natuurlijk in 1 zitting kunnen halen als het ooit een ‘gewone jaarlijkse vaccinatie’ wordt. Lijkt me vooral logistiek gezien wel handig. Maarja, vooralsnog beschouwen we het als 1 vaccinatie traject met 2 prikken – geen jaarlijkse vaccinatie.

    Kan je het nadien nog wel krijgen maar wordt je minder ziek? Of kan je het wel krijgen, wordt je niet/nauwelijks ziek maar kan je het ook niet meer overdagen? Of juist wel?
    “If an individual is vaccinated and they are protected from infection, they will not transmit the virus to someone else. But, it is expected that COVID-19 vaccines may protect against severe infection, but not necessarily prevent mild or asymptomatic infection. If this is the case, a vaccinated person could still spread the virus if they are infected. This is why it is expected that even after a vaccine becomes available, people will need to use masks and practice social distancing measures for some time.” https://www.chop.edu/centers-programs/vaccine-education-center/making-vaccines/prevent-covid

    Ook hier zal meer over duidelijk worden naarmate de tijd vordert. Op dit moment lijkt het erop dat het vaccin met name beschermt tegen het ernstige verloop van de ziekte, maar dat je wel nog de milde / asymptomatische variant kan krijgen – en dus waarschijnlijk het ook zou kunnen doorgeven. Dus van de 1,5 meter samenleving zijn we voorlopig niet af, gok ik zo.

    Ik heb al eerder gelezen dat het Corona virus al gemuteerd is, zal dit nog uitmaken m.b.t. de aankomende vaccinaties?
    Virussen muteren. Altijd. COVID lijkt minder snel te muteren dan andere RNA virussen, maar muteren kan het zeker. Bij COVID kunnen we op die manier zelfs clusters identificeren: Mensen met een gelijkwaardig virus hebben het blijkbaar van dezelfde persoon opgelopen. Zo zagen we dat deze huidige tweede golf met name is overgevlogen uit Zonnige Landen na terugkeer van vakantie. Net een iets ander virus dan bij ons rondwaarde in de eerste golf. Maar goed, qua vaccinatie: Zolang de mutatie niet in het Spike Eiwit zit, is er dus geen probleem 🙂 Mocht dat wel zo zijn moeten ze inderdaad het vaccin aanpassen naar de nieuwe variant. Wie weet zal het dan ooit zo gaan als bij het griepvaccin: Het vaccin wordt aangepast op de meestvoorkomende virusvarianten op dat moment.

  • Carola nieuwhoff

    Guest
    2020-12-09 at 13:12:28

    wauw wat een uitgebreid antwoord! Later even goed doorlezen, zit nu in een teams bespreking….

  • Carola nieuwhoff

    Guest
    2020-12-13 at 15:38:06

    Allereerst Gommers gaan volgen op insta, idd prettige man met veel kennis.

    Ik ga je filmpjes m.b.t. de mRNA nog even goed bekijken om het extra te snappen.

    Wel jammer dat je het alsnog krijgen kan, en dus ook doorgeven. Geloof dat iedereen en wel klaar mee is (al betwijfel ik het als je ziet hoe druk het overal is, maar goed dat is een andere discussie en frustratie punt 🙂 )

    Dank voor je antwoorden, heel helder!

Log in to reply.