Home Forums Spijsverteringstelsel Levercirrose en pancreatitis UP monitoren

  • Levercirrose en pancreatitis UP monitoren

    Posted by Sascha on 2020-12-15 om 12:39:40

    Hoi Danielle,

    Ik had een vraagje over urineproductie monitoren bij levercirrose en pancreatitis. Ik probeer het zoveel mogelijk zelf te beantwoorden a.d.h.v. klinisch redeneren, maar het lukt mij niet goed om verbanden te leggen tussen de dingen. Zou je in mijn verhaal willen kijken of er dingen missen of niet kloppen? Of misschien andere dingen met elkaar in verband brengen?

    Bij levercirrose ontstaat er littekenweefsel in de lever, waardoor de lever stugger wordt en zijn werkzaamheden (afhankelijk van hoe erg de levercirrose is) niet goed meer kan uitoefenen. De lever heeft o.a. een filterende werking van het bloed en omdat er littekenweefsel ontstaat is het mogelijk dat het bloed niet goed gefilterd meer wordt, (hierdoor kun je bijvoorbeeld icterisch worden omdat bilirubine niet goed gefilterd wordt?) Het is dus belangrijk om op de urineproductie te letten, omdat het bloed nu gefilterd moet worden door de nieren. Als iemand stopt met plassen kan dat komen door oa hypotensie, vocht vasthouden(?) of uitdroging. Bij mensen met levercirrose wil je volgens mij graag een lage bloeddruk om portale hypertensie te voorkomen en ook spataderen. Als de patiënt niet meer plast of niet meer zijn streefUP behaalt, kan iemand ook vocht vasthouden bijvoorbeeld in de buik -> ascites. (Maar dit kan volgens mij alleen bij portale hypertensie omdat dan vocht uit de bloedbaan geperst wordt?) De nieren moeten veel overnemen, maar waarom heb je nu kans op nierfalen? En wanneer trek je dan aan de bel?

    Bij pancreatitis eigenlijk dezelfde vragen. Bij pancreatitis wil de alvleesklier heel veel vocht om de ontsteking te bevechten. Vocht treed dan uit de bloedbaan naar dit orgaan waardoor iemand hypotensief kan worden. Te lage bloeddruk kan er dus voor zorgen dat er te weinig bloed naar de nieren gaat. De nieren letten op de bloeddruk en gaan dan waarschijnlijk het RAAS systeem starten om de bloeddruk te verhogen. Kan je daardoor dan nierfalen krijgen, of is er een andere reden? Iemand met pancreatitis krijgt vaak in het begin 4L ringer infuus dat afgebouwd wordt naar mate hoeveel iemand plast. Als iemand weinig blijft plassen met zoveel infuus dan liep hij waarschijnlijk achter in het vocht, en heeft hij het infuus nog hard nodig.

    Ik hoor graag hoe jij erover denkt.

    Groetjes Sascha!

     

    JufDanielle antwoordde 4 years ago 1 Member · 2 Antwoorden
  • 2 Antwoorden
  • Svletter

    Guest
    2020-12-15 om 12:40:26

    En kan een levercirrose eigenlijk leiden tot pancreatitis? en andersom?

  • JufDanielle

    Guest
    2020-12-21 om 09:53:49

    Hoi @svletter !
    Wat betreft jouw eerste vraag: Dat noemen we Hepatorenaal syndroom 😉 Of nouja, je monitort de UP om dit snel op te merken / in de gaten te houden. 1 van de eerste symptomen is namelijk verminderde UP. https://www.ntvg.nl/system/files/publications/a1355.pdf

    En inderdaad ook bij (met name) een ernstige acute pancreatitis monitor je de UP. Met name vanwege dehydratie, hypotensie en daarom oligurie. Maar denk ook de route orgaanfalen, met daarbij o.a. nierfalen. https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/article-abstract/563834 Verder geef je het infuus (ruim infuus bij pancreatitis) op geleide van de urineproductie.

    Levercirrose en pancreatitis kunnen niet direct elkaar veroorzaken. Maar beiden kunnen worden veroorzaakt door: Alcohol. De etiologie is dan echter wel anders, maar iemand zou in theorie bijzonder veel pech kunnen hebben en beiden kunnen krijgen (tegelijkertijd, kort na elkaar, of ‘ooit in het leven’). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2761578/

    Dat is anders met galstenen. Als de galsteen klem komt te zitten in de gemeenschappelijke uitmonding (net voor de papil van vater) dan kan dus een galsteen zorgen voor een acute pancreatitis.

     

     

Log in to reply.