Home Forums Afweersysteem Corona vaccinatie

  • Corona vaccinatie

    Posted by Danielle on 2020-12-21 at 10:41:21

    Hoihoi! Vandaag is een belangrijke dag voor het Pfizer vaccin (vandaag laat de EMA weten of het wordt goedgekeurd of niet!). Ik zit er over na te denken om uitleg te maken over mRNA-vaccinaties, en specifiek dit coronavaccin. Welke vragen hebben jullie hierover? Laat het me weten en dan ga ik proberen zoveel mogelijk antwoorden te geven in die uitleg! Groetjes, Danielle

    Abby Cornellissen replied 3 years, 7 months ago 1 Member · 26 Replies
  • 26 Replies
  • Carola nieuwhoff

    Guest
    2020-12-21 at 10:52:16

    Leuk en belangrijk onderwerp! Ik heb onlangs natuurlijk al vragen gesteld, wellicht kan je die er nog in meenemen ondanks dat je er antwoord op hebt gegeven.

  • Sara

    Guest
    2020-12-21 at 11:19:27

    Hoi Danielle,

    Fijn dat je uitleg gaat maken over mRNA-vaccinaties, en specifiek dit coronavaccin.

    Graag wil ik weten wat zijn de stoffen dat in de coronavaccin zitten?

    Wat zijn de bijwerking die wij kunnen verwachten? En de contra-indicaties?

    Alvast bedankt,

    Groetjes,

    Sara

  • Kimberley Van Boxstel

    Guest
    2020-12-21 at 11:26:07

    Hoi ik heb geen specifieke vragen maar wil wel alles weten.

  • Eritza Plantijn

    Guest
    2020-12-21 at 13:19:36

    Hoi Danielle,

    Wat fijn dat je een uitleg over wilt geven!

    Ik heb chronische allergie. Momenteel krijg ik immunotherapie voor. Mijn immuunsysteem reageert best heftig bij elke ophoging van de therapie.

    Ik wil weten wat er allemaal in dit Corona vaccin zit, en of het wel kan samen met de huidige therapie.

    Alvast bedankt,

    Eritza

     

  • Carla Huisman

    Guest
    2020-12-21 at 15:50:26

    Vraag:

    Als je besmet bent geweest met het coronavirus, en daar nog steeds herstellende van bent, ook nog pos antistoffen hebt.

    Wat is jouw advies, m.b.t. het nemen van wel/niet het vaccin…..

    Alvast bedankt

    Carla

  • Nicole1612

    Guest
    2020-12-21 at 17:57:55

    Dag Danielle,

    Ik zou het erg fijn vinden om meer educatie te krijgen over het RNA vaccin. Het liefst vanuit EBP neutraal standpunt, maar uiteraard doe jij niet anders. Ik heb zelf de keuze weloverwogen kunnen maken om mij straks wel te laten vaccineren. Het is een keuze die ik volg op grond van de wetenschap. Natuurlijk zijn er voor mij ook twijfels, echter niet zo zwaarwegend om de keuze voor ”niet-vaccineren” te maken. Ik hoop dat een ieder de keuze zelf kan en mag maken zonder druk vanuit de werkgever of collega’s. Ik heb respect voor een ieder zijn keuze hierin. Ik kijk ernaar uit om meer te lezen over het RNA vaccin.

    Een vraag: zou het kunnen zijn dat het RNA vaccin jaarlijks gegeven moet worden net als de (mutatie) van het griepvaccin? En hoeveel werknemers in een team van 30 collega’s zouden ”moeten” gevaccineerd worden om bescherming te kunnen bieden tegen dit virus?

    Groetjes, Nicole

  • JufDanielle

    Guest
    2020-12-21 at 20:46:33

    Groot feest: Pfizer is goedgekeurd 😀

    Thanks voor jullie vragen! Ik heb een kort ‘college’ opgenomen net, hij is hier te bekijken: https://jufdanielleacademie.com/courses/routekaart-afweersysteem/lessons/covid-19-mrna-vaccinatie/

    De meeste vragen heb ik kunnen meenemen. Ik heb inderdaad mijn best gedaan zoveel mogelijk EBP te zijn 🙂 Ik ga morgen (of overmorgen) ook nog een video opnemen waarin ik het artikel van Pfizer ga doornemen. Mocht je het leuk vinden kan je m hier lezen: https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2034577?query=recirc_mostViewed_railB_article

  • info@shirleyvoetzorg.nl

    Guest
    2020-12-22 at 15:43:41

    Hoi Daniëlle,

    Als ZZP-er in de zorg (voetkundig adviseur, medisch pedicure & podotherapeut i.o.) kom ik naast 2x een eigen praktijk, podocentra’s, ambulant ook in diverse zorg-en verpleeghuizen om enkel risicopatiënten te behandelen. Nu vraag ik mij af om z.s.m. ook de inenting te krijgen waar ik mij dien aan te melden. Huisarts, GGD en/of elders? Vanuit de verpleeghuizen (omdat ik niet vast in dienst ben) kan dit niet worden geregeld.

    Ik ga sowieso telefonisch contact leggen met de GGD (al 3x gedaan), echter word ik steeds doorverbonden en wordt de verbinding verbroken en via de email heb ik nog geen reactie ontvangen. Wellicht kan jij mij hierin adviseren?

    Dank voor jouw lieve email m.b.t. de feestdagen. Ik wens jou, je gezin en alle andere geliefde mensen om jou heen ondanks alles gezellige feestdagen toe.

    Warme kerstgroet,

    Shirley

  • Carola nieuwhoff

    Guest
    2020-12-23 at 07:48:06

    mooie duidelijke video geworden! Dank je wel !!

  • Carola nieuwhoff

    Guest
    2020-12-23 at 08:28:42

    toch nog een vraag. Ik begreep dat je alsnog het virus kan doorgeven wanneer je ziek bent, ook na vaccinatie. Oké je wordt minder ziek maar ik vind het persoonlijk een ding dat ik het toch nog door kan geven. Je kan ziek zijn zonder klachten, en het dan nog onbewust door kunnen geven … wat een rot virus is het !!!

  • JufDanielle

    Guest
    2020-12-23 at 15:31:39

    Dat weten ze inderdaad nog niet goed. De onderzoeken zijn al gestart over de verspreiding van COVID onder gevaccineerden. Onder niet gevaccineerden weten we natuurlijk al wel zeker dat het WEL verspreid kan worden. Of het minder wordt doorgegeven (en hoeveel minder dan) na je vaccinatie moeten de onderzoeken nog uitwijzen, maar hopelijk is het minder!… Maar totdat er artikelen over zijn kan je daar nog geen antwoord op vinden helaas. Maar goed zoals altijd geldt: er is een afweging, die er wat mij betreft ongeveer zo uitziet:
    Wel vaccinatie : Mogelijk verminderd doorgifte aan anderen (data volgt), op zijn minst ben je zelf beter beschermd. De kans dat je MEER besmettelijk bent voor anderen na vaccinatie lijkt mij (theoretisch) onwaarschijnlijk.
    Geen vaccinatie: Bewezen kans op doorgifte aan anderen ookal ben je asymptomatisch, en je hebt zelf geen bescherming (behoudens de algemene maatregelen)

  • Carola nieuwhoff

    Guest
    2020-12-23 at 16:02:15

    dank daniëlle!

  • Carola nieuwhoff

    Guest
    2020-12-23 at 18:49:16

    Super bedankt voor de video over het onderzoek! Erg interessant, van mij mag je wel meer onderzoeken zo uitleggen.

  • Nicole1612

    Guest
    2020-12-23 at 22:54:49

    Complimenten! Een lange video, en natuurlijk volgehouden! Iedere minuut was voor mij interessant. Ik wil je bedanken dat je mij hebt meegenomen in deze duidelijke uitleg en verdieping.

    Groetjes, Nicole

  • Mbuma

    Guest
    2021-01-03 at 12:33:40

    Heel blij met de uitleg, vorige week de vooraankondiging gekregen voor het vaccineren op mijn werk. Ik kon het niet meer op een rijtje krijgen door alle meningen en uitspraken van iedereen maar ik nu wel, kom maar op met die injectie!

  • MerelVanDijk

    Guest
    2021-01-03 at 13:41:33

    Het is een hele leuke, duidelijke video geworden, bedankt!

    Ik zag nog een vraag voorbij komen onder het instagram account van Diederik Gommers, maar hij heeft nog niet gereageerd. Misschien weet iemand van jullie het?
    Onder de foto had hij geschreven “… Maar kan mRNA-vaccins (Pfizer en Moderna) je eigen DNA aantasten? Logisch deze vraag en klinkt ook best eng. Het mRNA wordt snel door ons lichaam afgebroken nadat het is ingespoten en daarom is er een extra stof toegevoegd in het vaccin om dat proces te remmen. Maar is het dan niet toch gevaarlijk? De cellen van ons lichaam worden voortdurend blootgesteld aan virussen die binnendringen, zoals ook bij een banale verkoudheid en deze bestaan ook uit RNA. Voor het omzetten van RNA in DNA heb je een enzym nodig, reverse-transcriptase, en dat is aanwezig in enkele virussen zoals b.v. hepatitis-B of HIV. Dit enzym zit niet in het vaccin en is ook niet aanwezig in jouw cellen en dus kan het RNA niet zomaar worden omgezet…”

    Wat betekent dit dus voor mensen met hepatitis/HIV etc.? Kunnen zij het vaccin dus beter niet krijgen? En wat zou er gebeuren als ze het vaccin toch nemen?

  • JufDanielle

    Guest
    2021-01-04 at 21:37:56

    Hoi @merelvandijk Het mRNA vaccin is ook veilig voor mensen met hepatitis B en HIV 🙂 Zij zijn ook meegenomen in de trial van Pfizer (heel goed, wel opmerkelijk haha). Maar daar hebben we dus al evidence voor 🙂

  • JufDanielle

    Guest
    2021-01-04 at 21:38:25

    Yeahh! Lekker bezig 😀

  • JufDanielle

    Guest
    2021-01-04 at 21:43:59

    Dit soort specifieke vragen kan je het beste overleggen met je eigen arts. Qua allergieën is alleen een allergie voor ingredienten een contraindicatie, geen overige allergieën. Maar dit is wel iets wat je met jouw arts kan bespreken. Ik gebruik ook immunotherapie (elke 8 weken infliximab infuus), vanwege Crohn. Zoals ik het begrijp heb je met immuunonderdrukking de kans dat je te WEINIG reageert op het vaccin. (dus eigenlijk niks schrikbarends, alleen beetje jammer dat je er minder profijt van zou hebben). Je kan er niet alsnog ziek van worden (want het is geen levend vaccin), zoals je ongetwijfeld weet mogen “we” (wij die immunosuppressie hebben haha) geen levende vaccins krijgen.

  • JufDanielle

    Guest
    2021-01-04 at 21:46:01

    Mijn mening doet er wat dat betreft niet zoveel toe haha. Het RIVM advies is in elk geval om de vaccinatie WEL te nemen “Ja, dat mag als het minimaal vier weken geleden is dat je de symptomen kreeg.” https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/vaccins/vragen-en-antwoorden-coronavaccin/pfizer-biontech/ik-heb-op-ic-gelegen-met-corona-en-ik-ben-nog-niet-oude-mag-ik-gevaccineerd-worden

  • JufDanielle

    Guest
    2021-01-04 at 21:48:16

    Hopelijk heb ik met de mRNA uitlegvideo hier wat nuttigs over kunnen vertellen voor je 🙂 En jouw tweede punt: dat weten we pas na meer onderzoek. Het zou kunnen dat het een jaarlijks vaccin wordt. Of 10jaarlijks (zoals tetanus). Of eenmalig. We weten het gewoon nog niet 😉 Verder is voor groepsimmuniteit een dekking van 70% nodig schatten ze. Maar dat zal op bevolkingsgrootte zijn, niet op teamniveau (want je komt nog steeds anderen tegen in je privekring, de supermarkt, etc)

  • JufDanielle

    Guest
    2021-01-04 at 21:49:17

    Hmm wat vervelend! Heb je hier inmiddels al iets over gehoord via de GGD?

  • MerelVanDijk

    Guest
    2021-01-05 at 11:11:08

    Oh wat super, dankjewel!

  • josienvanbuuren@outlook.com

    Guest
    2021-01-05 at 14:29:28

    Wat ik ook eng vind is dat ik misschien wel het virus kan overdragen zonder dat ik zelf klachten krijg, omdat ik ervoor gevaccineerd ben… Ik ben zo bang dat ik dan per ongeluk toch het virus overdraag aan mijn kwetsbare bewoners in het verpleeghuis en patiënten in de huisartsenpraktijk. Voor mij is het idee achter dat vaccin nemen juist dat de kans op overdragen dan kleiner is… Ik vind het daarom nog heel lastig een besluit te nemen!

  • JufDanielle

    Guest
    2021-01-05 at 14:41:32

    Hoi Josien! Er wordt niet voorzien dat de kans GROTER wordt dat je het virus zal overdragen na het vaccin als je het vergelijkt met de situatie nu. Het risico zal in het ergste geval even groot zijn als voor de vaccinatie, en in het gunstige geval zal het risico erdoor kleiner worden 🙂

Page 1 of 2

Log in to reply.