Home Forums Ademhalingsstelsel Reanimatie

  • Reanimatie

    Posted by Jessica on 2020-12-23 at 16:02:31

    In je longen blijft aan O2 zitten, is dit 1 van de redenen waarom niet overal, bij reanimatie, wordt beademd en dat  daarom alleen hartmassage wordt gegeven?

    JufDanielle replied 3 years, 8 months ago 1 Member · 2 Replies
  • 2 Replies
  • Carola nieuwhoff

    Guest
    2020-12-23 at 16:07:51

    volgens mij is het belangrijker om hartmassages te doen zodat het bloed blijft stromen, dit is belangrijker dan zorgen dat er voldoende lucht is, al is een combi van beiden natuurlijk het mooiste

  • JufDanielle

    Guest
    2020-12-23 at 17:19:32

    Bij volwassenen is het hart immers vaak de oorzaak van de reanimatiesetting. Dus “chest compressions, chest compressions, chest compressions” zoals Youtube-dokter Dr Mike zou zeggen. En door het reanimeren bewegen de longen ook een beetje, dus je hebt wel íets aan luchtverversing tijdens de borstcompressies.

    Nu met de Corona pandemie is overigens ook het beademen tijdelijk uit de richtlijn verdwenen voor reanimatiesettings van volwassenen buiten het ziekenhuis.

    Maar buiten deze pandemie om, is het wel de bedoeling om beademingen te geven als zorgverleners. Non-zorgverleners/leken doen vaak de beademingen niet correct / verliezen te veel tijd tussen de borstcompressies door, waardoor bij leken vaak wordt aangeraden om alleen de borstcompressies te doen. Maar goed, als je weet hoe het moet (en het is geen Corona-pandemie meer) geef je in principe bij volwassenen compressies 30x en dan beademing 2x (30:2)

    Bij kinderen zijn juist de longen vaak de oorzaak van de reanimatiesetting (verdrinking, verstikking, dat soort zaken.. eigenlijk vrijwel nooit een hartstilstand oid) en daar begin je de reanimatie dus ook met beademingen (5x)… en daarna borstcompressies 15x en beademing 2x. (15:2) = andere verhouding.

Log in to reply.