Home › Forums › Ademhalingsstelsel › Effect van beademingsapparaat op de longen qua flow, druk, peep enz
-
Effect van beademingsapparaat op de longen qua flow, druk, peep enz
Posted by Jeff Twvr on 2020-12-25 om 14:01:57Hallo Danielle,
heel leerzaam allemaal en fijn hoe simpel je het kan uitleggen!
Momenteel werk ik op de IC COVID Cohort en liggen bijna alle patiënten aan de beademingsapparaat. Hier wordt veel gesproken over o.a. AMV, PEEP, FLOW enz..Is het mogelijk dat je daar ook iets over kunt toelichten? Of gaat dat even te diep?
Gr Jeffrey
102700 antwoordde 3 years, 11 months ago 1 Member · 4 Antwoorden -
4 Antwoorden
-
JufDanielle
Guest2020-12-29 om 14:06:08Hoi Jeff! Tuurlijk kan ik daar even wat op in gaan 😉 Daar ben ik voor haha.
Ik heb mijn best gedaan het zo kort-maar-krachtig mogelijk uit te leggen. Veelvoorkomende termen bij beademen (waaronder die jij noemt):
AMV = Adem minuut volume. Oftewel hoeveel volume je ademt per ademteug *keer* hoe vaak je ademhaalt per minuut. Bij de beademing wordt dit door het apparaat gedaan = het volume dat per minuut door de ventilator in de longen van een patient wordt geventileerd.
Slagvolume (beademing). Het gasvolume dat per beademing wordt geventileerd. De grootte van dit volume is bij beademing instelbaar. Niet verwarren met het slagvolume van het hart 😉
Flow. Het gasvolume per minuut dat wordt geventileerd. In (mili)liters per minuut.
I:E verhouding. De verhouding tussen inspiratietijd en expiratietijd. Op beademingsapparatuur kan je de inspiratietijd en expiratietijd namelijk instellen. De meest natuurlijke stand (zoals we zonder beademing ook ademen, en volgens mij de meest gebruikte stand) is 1:2, oftewel de expiratie duurt 2x zo lang als de inspiratie. Maar je kan natuurlijk ook kiezen voor 1:1, 1:3, etc. .
Inspiratoire druk / Piekdruk: De druk die noodzakelijk is om de weerstand van de luchtwegen, longen en thorax te overwinnen. (daarna gaat er pas lucht in natuurlijk –> Stel jij duwt aan de ene kant van een deur, en ik aan de andere kant van de deur. Als jij er doorheen wil, moet je harder duwen dan ik). Maar onder deze druk kan er ook barotrauma ontstaan (betekenis: schade door druk). In ons deurmetafoor kan je namelijk te hard duwen waardoor ik gewond raak. Hoe fragieler het longweefsel, hoe sneller barotrauma. Hoe hoger de piekdruk, hoe sneller barotrauma.
Pauzedruk / Plateudruk: na de piekdruk zal de druk op een iets lager niveau vastgehouden worden zodat er even tijd is dat de lucht zich kan verdelen in de longen.
Eindexpiratoire druk: De druk die overblijft na de uitademing. Als de inademingsdruk van het apparaat verdwijnt zullen de longen weer terugveren naar hun (kleinere) formaat: De uitademing. Sommige longen zijn stug en veren weinig terug (=hoge compliantie), en sommige longen zijn juist slap en alveoli vallen dan helemaal samen (=lage compliantie). Om te voorkomen dat deze slappe alveoli helemaal samenklappen (=niet wenselijk voor de gaswisseling) kan je werken met PEEP (positief eind expiratoire druk): het verhogen van de druk na uitademing, zodat er een restdruk overblijft. Zo houd je de alveoli open tijdens de uitademingsfase als de longen (om wat voor reden dan ook) te slap zijn om gaswisseling te kunnen laten plaatsvinden in de uitademingsfase.
Hopelijk heb je hier wat aan :):)
-
Gabrielle Barkey Hol
Guest2020-12-30 om 12:12:29Wat fijn deze reactie Danielle. Zelf heb ik 7januari een sollicitatie gesprek voor de opleiding tot leerling IC verpleegkundige. Altijd fijn om al wat extra kennis te hebben.
-
jvtwvr@hotmail.nl
Guest2021-01-02 om 19:52:05Hoi Danielle,
ja hier heb ik zeker wat aan!
Het is niet voor iedereen weggelegd om dit in “jip & janneke” taal uit te leggen zodat het voor een leek ook begrijpbaar kan zijn 😛Morgen heb ik weer dienst, dus zal ik het dan met het apparaat nog eens nalezen.
gr Jeff
-
102700
Guest2021-01-12 om 23:17:06Fijn deze uitleg, werk op cohort/long en krijg scholing over non invasieve beademing.
groetjes
Log in to reply.