Hoi Isabel, al jouw lichaamscellen zijn heel gevoelig voor de concentratie natrium in je lichaam. Het doel is namelijk homeostase: De natriumconcentratie in jouw bloed gelijk houden. Dus als jij te veel natrium in je bloed hebt zitten, dan gooien we er een plens water bij om de goede concentratie weer te bereiken. Als jouw limonade te sterk is, dan doe je er water bij om het te verdunnen – zo kan je het zien.
Nou, waar komt dat water vandaan? Onze lichaamscellen… Die leveren water in, om naar het bloed te sturen. Hierdoor krimpen de cellen (alsof je een ballon een beetje laat leeglopen). Hersencellen zijn hier heel gevoelig voor: Ze kunnen minder goed hun werk doen en zorgen zo voor neurologische symptomen.
Andersom geldt het ook. Als je te weinig natrium in je bloed hebt zitten, dan moet er juist water uit de bloedvaten. Ook daarbij zullen onze cellen inspringen: Die nemen water op. Maar wat gebeurt er als je een ballon steeds voller en voller blaast? Op een gegeven moment zegt hij PANG… 😉 … En dat wil je natuurlijk ook niet bij hersencellen, dit zorgt ook voor neurologische symptomen.
Zo zie je dat zowel hyponatriemie als hypernatriemie voor neurologische symptomen zorgen. Ook onze andere lichaamscellen hebben hier last van (dat ze krimpen of juist opzwellen), maar kunnen nog langer hun functie blijven uitvoeren. Daarom zie je vooral neurologische symptomen.