Home Forums Spijsverteringstelsel effect koffie op de lever

  • effect koffie op de lever

    Posted by Matilda Parmentier on 2021-01-12 om 18:06:14

    Hoi,

    Met veel plezier volg ik de filmpjes voor mijn medische en psychosociale basiskennis. Bij het onderwerp leverinsufficientie en Levercirrose heb je verteld over het verminderen van alcohol consumptie. Mijn vraag aansluitend hierop is: in hoeverre heeft het drinken van koffie een (nadelig) effect op de lever? En hoe zit het met het nuttigen van drankjes zoals red bull etc.

    En zijn er ook al effecten bekend bij kinderen en lever aandoeningen?

     

    groeten matilda

    JufDanielle antwoordde 3 years, 11 months ago 1 Member · 1 Antwoord
  • 1 Antwoord
  • JufDanielle

    Guest
    2021-01-13 om 11:35:24

    Hoi Matilda,

    Mild gebruik van koffie (tot 4 kopjes per dag) heeft geen bewezen nadelige gevolgen op je gezondheid. Mogelijk wel wat positieve gevolgen: Verminderde kans op Diabetes type 2 en minder kans op leververvetting!

    Hier een aantal bronnen, mocht je meer over willen lezen over de positieve effecten van cafeine:
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4862107/
    https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27824642/
    https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31037218/
    https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28675917/

    Wat betreft cafeïne in energydrinks: Alles met mate. Voor volwassenen zien we dat een inname van 400 mg (= 4 koppen koffie ongeveer) gewoon kan. In energydrinks zit vaak al 200-300 mg, dus zul je snappen dat meerdere blikjes drinken te veel is. Maar 1 per dag kan in principe niet zoveel kwaad. Voordelen zijn natuurlijk onder andere verbeterde alertheid en verbeterde fysieke prestaties. Bijwerkingen van overdosering (dus te veel blikjes drinken) zijn o.a. duizeligheid, slaapproblemen, irregulair hartritme, en zelfs epileptische aanvallen. Ook is het goed om je te realiseren dat in veel energydrinks heel veel suiker zit, waarbij 1 blikje soms al voldoet aan je dagelijkse suiker-inname (20% van je calorieën uit suiker halen = voor veel mensen ongeveer 100 cal = 1 blikje is soms al 100 cal aan suiker).

    Voor kinderen reken je met alle farmacologische interventies (laten we cafeïne daar even onder scharen) met het lichaamsgewicht. Want of je 20 kg weegt of 100kg als kind maakt natuurlijk veel uit voor hoeveel je kan verdragen. In de literatuur vind ik terug:  2.5 mg cafeïne/kg body weight/day. Dus een tiener van 50 kg zou dan 2.5 x 50 = 125 mg cafeïne per dag kunnen drinken = oftewel (afhankelijk van de hoeveelheid in de energydrink) ongeveer een half blikje tot een heel blikje per dag. Het advies van het voedingscentrum is: “Kinderen onder de 13 jaar kunnen beter geen energiedrankjes en andere cafeïnerijke producten nemen. Jongeren tussen 13 en 18 wordt aangeraden niet meer dan 1 cafeïnerijk drankje per dag te nemen.” https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/cafeine.aspx

    Leveraandoeningen in kinderen zijn heel zeldzaam (zeker de leververvetting-aandoeningen). Ik heb dus niet echt studies kunnen vinden over leveraandoeningen bij kinderen die te maken hebben met cafeïne. De studies gaan met name over slaap en gedrag / concentratie / dat soort effecten. Afleidend van de studies van volwassenen, verwacht ik met normale intake van cafeïne door kinderen niet ineens heel rare leveraandoeningen.

    Met voeding geldt eigenlijk vaak: Alles met mate. Zo ook voor cafeïne.

     

     

Log in to reply.