Home Forums Farmacologie Interactie Lithium Perindopril

  • Interactie Lithium Perindopril

    Posted by Sjors Van der Grinten on 2021-02-05 om 22:55:09

    Hallo

    Ik vraag mij af hoe het starten van perindopril (ace-remmer) er voor kan zorgen dat de lithium spiegel stijgt. Wie kan mij dit uitleggen?
    Ik begrijp dat er door perindopril minder angiotensine I wordt omgezet in angiotensine II en dat angiotensine II zorgt voor vasoconstrictie, een dortsprikkel en afgifte aldosteron. De eliminatie van lithium vindt vrijwel volledig plaats door de nieren. Maar hiermee kan ik nog niet het antwoord op de vraag beredeneren.

    B.v.d.

    svdgrinten antwoordde 3 years, 10 months ago 1 Member · 2 Antwoorden
  • 2 Antwoorden
  • JufDanielle

    Guest
    2021-02-09 om 14:03:33

    Hoi Sjors @svdgrinten. Lithium is een bijzonder middel: een smalle therapeutische breedte (dus de spiegel moet goed in de gaten gehouden worden) EN veel medicatie hebben er invloed op (dat de spiegel hoger of lager wordt = allebei onwenselijk) EN een te hoge spiegel is heel gevaarlijk tot zelfs levensgevaarlijk.

    Vrijwel alle bloeddrukmedicijnen grijpen in op de nieren en zorgen dat de nieren meer natrium gaan uitscheiden, en dus meer water gaan uitscheiden. En dus houd je minder bloedvolume over, en dus gaat je bloeddruk  naar beneden.

    En laat natrium nou super belangrijk zijn voor het uitplassen van lithium (oftewel de excretie van lithium). En als je lithium niet meer kan uitplassen zal het opstapelen in je bloed = lithium spiegel stijgt. Het FTK zegt hierover: “Eliminatie – vrijwel volledig via de nieren; 70–80% wordt in de tubuli teruggeresorbeerd, dit wordt beïnvloed door de natriumbalans.”

    Dus eigenlijk alle medicijnen die iets doen op de natriumbalans, zullen invloed hebben op de lithiumspiegel. Hier vallen de ACE-remmers onder.

    Hier een totaal overzichtje van de bloeddrukmedicatie die invloed hebben op de lithium spiegel: thiaziden, ACE-remmers, Spironolacton, lisdiuretica, calciumkanaalblokkers, en osmotische diuretica. Kort samengevat: Bijna allemaal dus 😉 Oplossing is: Dosering aanpassen van de lithium en heel goed de spiegels in de gaten houden (zeker bij veranderingen in de medicatie).

    Hopelijk heb je hier wat aan! Groetjes, Danielle

  • svdgrinten

    Guest
    2021-02-13 om 22:32:20

    Dankje voor het antwoord. Hier heb ik zeker wat aan.

Log in to reply.