Home › Forums › Hart en Vaatstelsel › cardiac output
-
cardiac output
Posted by Danielle on 2021-02-26 om 14:05:29Vraag 1: Hoe kan het zijn dat zowel een tachycardie als een bradycardie tot verlaging van de cardiac output kunnen leiden?
Vraag 2: Een hoge bloedflow en een lage RR of een lage bloedflow bij een goede RR: tot welk soort shock of situatie leidt dit en hoe kan het komen?
JufDanielle antwoordde 3 years, 9 months ago 1 Member · 6 Antwoorden -
6 Antwoorden
-
JufDanielle
Guest2021-02-26 om 19:46:36Hoi @sjoukjemilic ! Tot hoe ver kom je zelf in je redenatie? Dan kunnen we je vanaf daar verder helpen 🙂 Groetjes, Danielle
-
SjoukjeMilic
Guest2021-02-27 om 13:40:12Vraag 1: Bij tachycardie is de hartslag verhoogd, dus HF omhoog. Met de formule CO= SV x HF zou je dan zeggen dat bij een verhoogde HF gaat de CO juist omhoog. Het omgekeerde dus bij een bradycardie. Daarbij zou je juist denken doordat de ventrikels zich meer kunnen vullen je SV omhoog gaat en je mogelijk daardoor eerder een hogere CO hebt dan een lagere. Oke, de HF daalt dan wel iets maar kan dan toch beide kanten op?
Vraag 2: Hoge bloedflow zou je dneken dat er meer volume in de circulatie rondgaat en daarmee de RR omhoog gaat. En dus bij minder druk in vaten als bloedflow laag is een lage RR?
-
SjoukjeMilic
Guest2021-02-27 om 18:52:14Zoals je misschien ziet kom ik er niet helemaal uit :-)… heb dinsdag toets en blijft het lastige materie vinden…
-
JufDanielle
Guest2021-03-01 om 14:17:23Hoi @sjoukjemilic !
Vraag 1: Je zit helemaal goed met je redenering: Cardiac Output = SlagVolume x HartslagFrequentie (CO= SV x HF). Dus een hogere HF zal leiden tot een hogere CO 🙂 Maar zullen we nu even buiten de formule om gaan denken en proberen een kloppend hart voor ons zien. Zo kan je je hopelijk indenken dat een heel snelle HF op een gegeven moment ZO ONTZETTEND snel zal zijn, dat het hart geen tijd meer heeft om te vullen. Even heel extreem hoor, maar denk je eens in dat iemand een hartslagfrequentie heeft van 400 slagen per minuut (luister hier naar een metronoom van 400 per minuut) dan krijgt het hart geen tijd om zich te vullen, en als er geen bloed in de ventrikels zit, heeft het geen bloed om uit te pompen bij de hartslag. Dus CO = SV x HF geldt zeker in de gezonde situatie. Maar er komt een hartslagfrequentie waarop dit niet meer opgaat, dat omslagpunt zit rond de 160-200 slagen/minuut.Vraag 2: Eerst even het verschil tussen bloeddruk en bloedflow, daar loop je denk ik vast in jouw redenering:
– Bloeddruk = de druk die heerst in de bloedvaten = perfusiedruk
– Bloedflow = hartminuutvolume = Cardiac output.
Dan jouw voorbeelden:
1) Een hoge cardiac output met lage bloeddruk zie je bij een distributieve shock zoals septische shock. Dat is een hart dat heel erg zijn best doet onder de omstandigheden. Dus nog specifieker zie je dit bij jonge/gezonde mensen met een septische shock. Bij ouderen / hartpatiënten zal dit minder duidelijk zijn omdat het hart minder hard kan werken.
2) Een goede bloeddruk, maar onvoldoende bloedflow geeft aan dat er te weinig circulerend volume is, maar dat de druk wel nog goed is. Dit zie je onder andere bij een beginnende hypovolemische shock. In een later stadium van de hypovolemische shock (met nog minder volume) zal er ook te weinig volume zijn om de bloeddruk goed te houden en dan zie je dus EN een lage cardiac output EN een lage bloeddruk.Hopelijk heb je hier wat aan ! Heel veel succes met je toets morgen !
-
SjoukjeMilic
Guest2021-03-01 om 15:55:18Super bedankt voor je uitleg. Gaat me hopelijk helpen morgen 🙂
-
JufDanielle
Guest2021-03-02 om 10:45:05Graag gedaan 🙂 Succes vandaag!
Log in to reply.