Hoi @remcokemmerling en @maritleeuwenburg, snap ik helemaal, het is ook een heleboel! En dat is ook precies de reden waarom het niet in een video past: Ik kan niet duizenden medicijnen bespreken in een video (zonder jullie gek te maken van verveling in een urendurend spektakel haha). Wel probeer ik in zoveel mogelijk pathologie videos de medicijnen te bespreken die erop inhaken: Dat vind ik namelijk de beste manier om farmacologie te leren: Snappen wat er mis gaat, en dus wat je er aan kan doen. Andersom (een medicijn stampen, en de indicatie erbij stampen) heeft voor mij nooit gewerkt, en wss voor weinig anderen (vandaar dat het door iedereen als zo moeilijk ervaren wordt, al die namen)!
Ik ben al een tijdje aan het nadenken over manieren waarop ik die namen van medicijnen wel aan jullie kan aanbieden in lesmateriaal op de Academie, maar ik ben er nog niet uit op welke manier dat 1) leuk en 2) leerzaam is , en 3) duidelijker dan ‘gewone’ farmacologie boeken. In de tussentijd wil ik in elk geval McFadden Farmacologie boek aanraden, met begrijpelijke informatie over de werking van medicijnen.
En wat ik altijd deed tijdens mijn studie/stage is het opzoeken aan de hand van de patiënten die je ziet: welke medicijnen gebruikt iemand? Waar zou dat voor voorgeschreven zijn? Wat zijn de bijwerkingen die je erbij zou kunnen verwachten, en misschien heeft diegene wel een bijwerking. Zo onthoud je het een stuk beter dan rijtjes medicijnen stampen!! Ik ken sommige mensen die een Adresboekje hebben gekocht, en dan een korte samenvatting geven van het medicijn, en omdat het natuurlijk alfabetisch is, kan je het snel weer opzoeken als je het nog eens tegenkomt.
Sorry dat ik dit niet leuker kan maken dan het is 😉