Home Forums Genetica Codons en Aminozuren

  • Codons en Aminozuren

    Posted by Michelle dV on 2021-08-12 om 20:45:13

    Hoi, Een codon van drie letters codeert voor een aminozuur. Dit zijn 64 verschillende codons. Hoeveel aminozuren zijn er ongeveer? 10, 20, 40 of 60. Deze vraag heb ik goed gegokt in de toets, maar ik snap niet waarom dat antwoordt goed is.

     

    Danielle antwoordde 3 years, 1 month ago 2 Members · 1 Antwoord
  • 1 Antwoord
  • Danielle

    Administrator
    2021-08-13 om 10:27:31

    Hoihoi! Er zijn 64 verschillende codons, die coderen voor in totaal 20 aminozuren. Sommige codons zijn dus voor dezelfde aminozuren! Ik weet niet of je toevallig ook een BINAS had op de middelbare school? Daar staat het meest overzichtelijke tabelletje *ever* in, haha.

    Ik zal er een foto van bijvoegen: Je ziet er de 20 aminozuren onder elkaar (Alanine, Arginine, Asparagine, etc, etc) en dan daarachter de verschillende codons die allemaal voor dat aminozuur coderen. Voor Alanine (=Ala) zijn dat bijvoorbeeld: GCU, GCC, GCA, en GCG. Dit betekent dus: als een ribosoom een stukje mRNA aangeboden krijgt met daarop “GCU-GCC-GCA-GCG“, dan zal hij een eiwit-ketting maken dat er zo uit ziet: “Ala-Ala-Ala-Ala“.

    Anyway, de tabel is veel duidelijker dan mijn uitleg hahaha:

    Om jezelf te testen of je het snapt: Wat zal de ribosoom voor eiwit maken als hij dit mRNA krijgt aangeboden?*
    “CUG-GAC-CCU-CCU-GAG-GCC-GAG-GUG-CAG-AUC-GAC-AGA-CUG-AUC-ACA-GGC”?

    *(Nerd-alert) Als je dat eiwit gemaakt hebt: Gefeliciteerd! Je hebt een klein stukje van het werkzame deel van het Pfizer Vaccin gemaakt 😀 Bron: https://berthub.eu/articles/posts/reverse-engineering-source-code-of-the-biontech-pfizer-vaccine/ Dit kunnen de cellen in jouw bovenarm ook heel goed, en daarna ben je zo goed mogelijk beschermd tegen COVID! – Deze cellen hebben vást en zeker een kopie van deze onderstaande tabel, hahaha (einde Nerd-Alert)

    Codons en Aminozuren (tabel uit BINAS)

Log in to reply.