Home Forums Afweersysteem Besmetting met corona VS vaccinatie

  • Besmetting met corona VS vaccinatie

    Posted by Indy Laureijssen on 2021-08-18 om 17:47:47

    Hoi allemaal!

    Ik was bezig met de les afweer en stuitte op een vraag. Laat ik eerst even de situatie schetsen. Stel je krijgt nu corona en je bent niet gevaccineerd. Hierna krijg je een herstelbewijs wat jou een soort van ”free-pass” geeft om jezelf niet te hoeven laten testen voor de komende 180 dagen. Stel je bent wel gevaccineerd met een niet MRNA-vaccin (Janssen of Astra-zeneca), dan hoef je je helemaal niet meer te laten testen, omdat je dus gevaccineerd bent. Nu is mijn vraag, wat is het verschil tussen het krijgen van Covid en het krijgen van een vaccinatie?

    Mij is geleerd dat bij een niet MRNA-vaccin je een stukje verzwakt virus ingespoten krijgt, waarna jouw afweersysteem hier op gaat reageren en dus bij een eventuele volgende besmetting je afweersysteem sneller op gang kan komen. Maar als je besmet bent geweest met Covid, dan doet het lichaam toch precies hetzelfde als wanneer je een vaccin krijgt?

    Ik snap dus niet waarom je je met een vaccin niet meer hoeft te laten testen, en met een herstelbewijs dit maar 180 dagen geldig is, want in mijn optiek gebeurd er toch precies hetzelfde als je een vaccin krijgt of je wordt besmet.

    Ik hoop dat iemand hier antwoord op heeft! Alvast bedankt!

    Danielle antwoordde 3 years, 1 month ago 2 Members · 1 Antwoord
  • 1 Antwoord
  • Danielle

    Administrator
    2021-08-19 om 17:45:48

    Hoi @indy, ik kan me voorstellen dat dit heel verwarrend is ! Een aantal zaken kloppen ook niet helemaal wat je zegt, laten we eerst even wat feitjes induiken voordat we naar jouw vragen gaan:

    1) Klachten = testen, of je nou gevaccineerd bent of niet, of je nou al corona hebt gekregen of niet. Bij klachten laat je je testen.
    2) Niet elk vaccin is een verzwakt virus. De meesten niet zelfs! Denk aan de rijksvaccinatieprogramma-vaccinaties die bestaan uit uitgeschakeld toxine (toxine = wat een bacterie uitscheidt) wat we dan een “toxoid” noemen. Covid vaccins zijn andere typen vaccins: mRNA vaccins en virale vector vaccins.
    – mRNA vaccinatie = mRNA in een vetbolletje
    – Virale vector vaccinatie = mRNA in een viruskapsel
    Beiden geen verzwakt virus dus 🙂 Die variant van vaccinaties zijn overigens ook ontwikkeld, maar waren veel minder effectief en veel lastiger om ineens in grote hoeveelheden te maken – vandaar het gebruik van mRNA in deze pandemie!

    Dan jouw vragen:
    A) wat is het verschil tussen het krijgen van Covid en het krijgen van een vaccinatie? Antwoord: De risico’s. Bij beiden krijg je antistoffen. Maar bij het doormaken van de ziekte krijg je ook de gevaren er gratis bij : Ernstig verloop, doodgaan, langdurige klachten tot en met orgaanfalen er aan overhouden. Bij vaccinatie krijg je de antistoffen terwijl je deze risico’s níét loopt. Dit is overigens voor alle ziektes waar we voor vaccineren de reden om te vaccineren. En bij COVID is het ook nog eens zo dat de bescherming beter is na vaccinatie dan na doormaken van ziekte 🙂

    B) Maar als je besmet bent geweest met Covid, dan doet het lichaam toch precies hetzelfde als wanneer je een vaccin krijgt? Klopt enigszins: Je lichaam heeft het makkelijker met het vaccin dan met het virus, maar het principe is hetzelfde: Blootstelling met COVID antigeen (oftewel het hele coronavirus in de ziekte, of alleen het spike eiwit in de vaccinatie). Waarom zeg ik dan dat het lichaam het er makkelijker mee heeft met vaccineren? De vaccins zijn gemaakt om te zeggen HEE! VAL MIJ AAN, DIT IS HOE EEN CORONAVIRUS ERUIT ZIET! terwijl het virus natuurlijk zo sneaky mogelijk je lichaam in komt – en dan ook nog eens vermenigvuldigd (oftewel het worden er steeds meer, terwijl de vaccins natuurlijk een afgebakende dosering zijn).

    C) Ik snap dus niet waarom je je met een vaccin niet meer hoeft te laten testen, en met een herstelbewijs dit maar 180 dagen geldig is, want in mijn optiek gebeurd er toch precies hetzelfde als je een vaccin krijgt of je wordt besmet? Dit is dus onjuist. Ook na vaccinatie geldt testen bij klachten. 
    Waarschijnlijk komt jouw vraag net vanuit een andere hoek: Waarom blijft je vaccinatiebewijs / herstelbewijs geldig na positieve test? Dat is een politieke keuze geweest = geen keuze vanuit de gezondheidszorg. Wel is het zo dat je na positieve test je gewoon aan de maatregelen moet houden: in quarantaine gaan en contact met anderen vermijden.

     

Log in to reply.