Home Forums Ademhalingsstelsel Preventie pneumonie door wisselligging bij ouderen

  • Preventie pneumonie door wisselligging bij ouderen

    Posted by Nienke Lindeboom on 2021-09-06 om 18:12:07

    Ik vroeg mij af is hier iemand die meer informatie heeft over bovenstaand onderwerp?
    Reden dat ik het vraag is omdat wij bewoners hebben met o.a. Parkinson en meerdere aandoeningen waarbij hun lighouding (ook door ouderdom) heel statisch is. Nu is er veel bekend over wisselligging voor preventie bij decubitus maar ik begreep van de ergotherapeut dat dit ook ingezet wordt om scheefstand van het lichaam en vergroeiing van de borstkas tegen te gaan.

    Nu zoek ik al een aantal dagen naar studies hierna of informatie in lesboeken maar ik vind alleen hier https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-90-368-1639-7_8 een korte uitleg. Daarom mijn vraag of één van jullie hier iets over weet en/of dit toepast bij bewoners in het verpleeg of verzorgingshuis.

    Alvast bedankt voor jullie tijd. 🙂

    Danielle antwoordde 3 years, 3 months ago 2 Members · 1 Antwoord
  • 1 Antwoord
  • Danielle

    Administrator
    2021-09-08 om 17:22:14

    Hoi @nienkel Wat een interessante vraag! Ik heb persoonlijk nog nooit gehoord van vergroeiing voorkomen door wisselligging. Maar ik ben natuurlijk geen ergotherapeut of fysiotherapeut! Vraag het eens na bij de betreffende ergotherapeut (enne even het antwoord delen, kunnen wij er ook van leren haha).

    Wel ken ik wisselligging voor het voorkomen van “bedrust” complicaties: Decubitus is de bekendste, maar ook DVT en pneumonie horen tot deze complicaties. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20362472/

    Specifiek voor de pneumonie: De houding waarin je ligt, bepaalt welke delen van je longen het meest ventileren (met name door zwaartekracht). Dus wisselen van de ene zij naar de andere zij, zorgt ervoor dat beide longen evenveel aan de beurt komen (en dus verkleining van bacteriegroei).

Log in to reply.