Home › Forums › Hormoonstelsel › Betacellen en SU-derivaten?
-
Betacellen en SU-derivaten?
Posted by Karen Herlaar on 2021-10-01 om 23:17:29Hoi Danielle. Help ik heb een error in mijn hoofd. Hoop dat je me kan helpen. Ik zie in je filmpjes en lees ook elders dat door de insulineresistentie van de cellen er meer glucose achterblijft in het bloed met gevolg meer insuline aanmaak door de betacellen. Dit houden de cellen niet eeuwig vol dus zonder ingrijpen gaan de betacellen uiteindelijk stuk. Begrijpelijk tot nu toe. Maar toen kwam ik bij de medicatie. Ik lees dat het 2e keuze medicament, een SU-derivaat, de betacellen activeert om meer insuline aan te gaan maken. Maar dan zet je toch ook extra druk op de betacellen?? Waar zit mijn denkfout? Alvast bedankt, groetjes karen.
Karen Herlaar antwoordde 3 years ago 2 Members · 2 Antwoorden -
2 Antwoorden
-
Hoi @karenherlaar ! Dat is helemaal geen error! Dat is een hele logische vraag, en zelfs een punt van debat in de wetenschappelijke wereld! Want inderdaad: Cellen aanzetten om constant een marathon te lopen kan theoretisch gezien de kans verhogen dat die cellen het loodje leggen.
Uiteraard is dit vervolgens wetenschappelijk onderzocht hoe dit nou precies zit:
Er is voor beide kanten evidence aanwezig.
- Er is evidence dat SU-derivaten bijdragen aan celdood van beta cellen (bijv https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2573917/). Kanttekening: Dit is vooral onderzoek dat gesponsord is door DPP4 remmer-makers 😉 (rode vlag)
- maar er is ook (meer en beter) evidence dat SU-derivaten juist behoren tot de medicatie die insuline-afhankelijkheid het langste uitstellen (dus dat ze beter zijn op de lange termijn). NHG standaard diabetes: “Sulfonylureumderivaten hebben de voorkeur boven DPP-4-remmers als tweede stap in de behandeling, indien met leefstijladvisering en metformine monotherapie niet de gewenste HbA1c-daling wordt bereikt.” https://richtlijnen.nhg.org/standaarden/diabetes-mellitus-type-2#volledige-tekst-niet-medicamenteuze-adviezen Daar staan ook het 1 en ander aan artikelen waar ze deze aanbeveling op baseren (kopje DPP-4-remmers, plaatsbepaling stap 2 van de behandeling)
Wetenschap werkt altijd met de best beschikbare evidence: Daar zijn de uitslagen het meest betrouwbaar en dus meest waarschijnlijk richting de waarheid. Dit is de reden waarom SU-derivaten keuze 2 zijn in het diabetes type 2 stappenplan. Ook vanwege hun gunstige werking op het verminderen van microvasculaire complicaties.
Leuke vraag, dank je wel daarvoor 😀
Hopelijk is het een beetje duidelijk zo, en heb ik duidelijk kunnen maken dat er voor beide kanten wat gezegd kan worden – maar dat de meeste evidence is dat we ons geen directe zorgen hoeven te maken over celdood bij SU-derivaten! Groetjes, Danielle
-
Hoi Danielle,
sorry voor mijn late reactie maar bedankt voor je verhelderende antwoord! Enne blij dat ik niet een domme vraag stelde 😅😉
Log in to reply.