Home Forums Ademhalingsstelsel Haemophilius Influenza type B

  • Haemophilius Influenza type B

    Posted by GoKa on 2021-11-08 at 11:40:28

    In je video over pneumonie heb je het ook even over de verschillende soorten verwekkers. Bovenstaande is er een van. Nu vraag ik me het volgende af: Deze is opgenomen in het rijksvaccinatieprogramma voor kinderen. Dit is bijvoorbeeld ook het geval bij de pneumococcen vaccinatie. Waarom wordt er voor pneumococcen wel een “booster” gegeven / aangeboden bij de groep 60-75, maar bij Hi-b niet? Is dit een kosten / baten afweging (HiB komt beduidend minder voor)?

    Danielle replied 2 years, 9 months ago 2 Members · 1 Reply
  • 1 Reply
  • Danielle

    Administrator
    2021-11-08 at 11:57:13

    Hoi @goka ! Toevallig heb ik laatst een script zitten schrijven over HiB, dus ik had me hier al in verdiept haha. Over een paar maanden komt de video online!
    HiB is een bacterie die met name kinderen koloniseert, oftewel kinderen zijn de belangrijkste drager van de bacterie (en dus verspreider). Ook zijn het de kinderen die met name getroffen worden door invasieve HiB ziekte. Pneumonie is hier een voorbeeld van en dit treft vooral kinderen tussen de 6 maanden oud en 4 jaar oud. Andere voorbeelden van invasieve HiB ziektes zijn meningitis (vooral bij 6-12 maanden oud), en epiglottitis (vooral bij 2-7 jaar oud).

    Zoals je ziet draait deze ziekte dus vooral om kinderen 😉 Vandaar de keuze om deze groep te vaccineren. In mensen die nooit het RVP hebben doorlopen en bijvoorbeeld op hun 23e het inhaalschema willen halen wordt deze vaccinatie dus ook vaak weggelaten: De gevaarlijkste periode is al geweest voor deze mensen.

    Er is wel een uitzondering: Mensen met een ernstige afweerstoornis doordat bijvoorbeeld de milt is verwijderd zullen vatbaar blijven voor deze bacterie en de ziektes die hij kan veroorzaken. Vandaar dat asplenie bijvoorbeeld ook een indicatie is voor de HiB vaccinatie.

    Hopelijk heb je hier wat aan 🙂 Groetjes, Danielle

Log in to reply.