Home › Forums › Algemene vragen › Naamgeving ziektes
-
Naamgeving ziektes
Posted by GoKa on 2021-11-09 om 21:43:39Tegenwoordig is het gebruikelijk om namen van ziektes niet meer naar personen te noemen, zoals vroeger bv wel werd gedaan. Waarom is Sarcoïdose nu veel gangbaarder dan Besnier-Boeck maar heeft iedereen het nog over ziekte van Alzheimer en Parkinson?
Danielle antwoordde 3 years, 1 month ago 2 Members · 3 Antwoorden -
3 Antwoorden
-
Hoi @goka ! Ja dat klopt, dat heeft meerdere redenen (en per verandering kan het dan 1 of meerdere redenen zijn om de naam te veranderen).
1) Onthoudbaarheid: De nieuwe ziektebeeldnamen zijn vaak een betere beschrijving van het ziektebeeld. En dat maakt het makkelijker te onthouden dan namen van mensen. Soms pakt het juist de andere kant op uit: Dan is de naam van de onderzoeker makkelijker dan de ziektebeschrijving haha.
2) Vertaalbaarheid naar verschillende talen. Dit kan tot nogal wat verwarring leiden, en zo ertoe leiden dat er 1 algemene term wordt bepaald voor een ziekte. Een bekend voorbeeld dat nu nog tot verwarring leidt is Amyotrofe Laterale Sclerose (ALS), die ook wel de Ziekte van Charcot genoemd wordt (naar de ontdekker) en in Amerika ook wel Lou Gehrig’s Disease genoemd wordt (naar de beroemde honkballer die er aan leed).
3) Pure verwarring: Soms hebben twee verschillende ziektes dezelfde naam gekregen, en moet dat worden gecorrigeerd. Een bekend voorbeeld dat nu nog bestaat is de Ziekte van Paget: Dat is een tepelcarcinoom, en een botaandoening (die nu vaak osteodystrophia deformans genoemd wordt om het te onderscheiden).
4) Foute artsen. Last but zeker not least – en de meestvoorkomende ‘drastische naamverandering’ (de eerdere 3 zijn manieren waarop in de loop der tijd namen veranderen, in dit vierde geval wordt van de 1 op de andere dag besloten dat een ziekte niet meer zo heet) : Er is nog wel eens ophef over artsen die iets hebben ontdekt. Bijvoorbeeld dat ze fout waren in de oorlog (voorbeeld: Meneer Wegener was een nazi, dus de Ziekte van Wegener is nu Granulomatose met Polyangiitis), of zelfs dat de arts in de 2e wereldoorlog betrokken was bij experimenten op mensen zonder enige ethische overwegingen (Voorbeeld: meneer Reiter die o.a. gevangenen in concentratiekampen opzettelijk met tyfus besmette, waardoor de Ziekte van Reiter nu Reactieve artritis heet).Voorbeelden en 4 punten heb ik gehaald uit dit (super leuke interessante) artikel uit Medisch Contact: “What’s in a name?”
Mocht je dit een interessant vraagstuk vinden, dan kan ik je aanraden om m te lezen -
Dank voor je uitgebreide reactie. Interessant artikel ook!
Van de ziekte van Paget (2x) had ik al gehoord, des te vreemder vind ik dat ze beide door dezelfde chirurg zijn ontdekt. Hij had toch kunnen bedenken dat dit toch verwarring zou geven?
-
Mee eens xD Kleine sidenote: Het is not done om een ziekte naar jezelf te vernoemen – dit wordt geopperd door anderen / collega’s. Dus in dit geval geven we de collega’s de schuld 😉
Log in to reply.