Home Forums Ademhalingsstelsel Cyanose

  • Posted by Rosalinnk on 2021-11-19 at 16:17:38

    Dag Daniëlle,

    Momenteel ben ik het ademhalingsstelsel aan het leren.

    Heb je toevallig in een video een uitleg over cyanose? Ik word niet veel wijzer van de uitleg in mijn boek..

    Hoe ontstaat cyanose?

     

    Groetjes,

    Rosalinn

     

    Danielle replied 2 years, 9 months ago 2 Members · 1 Reply
  • 1 Reply
  • Danielle

    Administrator
    2021-11-22 at 10:24:49

    Hoi @rosalinnk ! Ik heb (nog) geen aparte les over cyanose.
    Cyanose betekent letterlijk blauwverkleuring: Het beschrijft wat je ziet aan iemand. Het is dus een symptoom en geen diagnose.

    Er zijn twee belangrijke verschillende typen cyanose:
    1) Centrale cyanose: Blauwverkleuring van lippen/gezicht. Er is een groot probleem met de circulatie danwel de ademhaling. Dit type blauwverkleuring zie je bij ernstig zuurstoftekort. Dus alles dat kan zorgen voor een zuurstoftekort kan zorgen voor cyanose, denk aan: hartstilstand, stikken, ernstig bloedverlies, ernstige anemie, stoppen met ademhalen na bijv herseninfarct, etc.

    2) Perifere cyanose: Blauwverkleuring aan de lichaamsuiteinden (handen, voeten, neus, oren). Dit zie je als er een verminderde doorbloeding is in de kleine bloedvaten of als er een verlaagde zuurstofspanning is in het bloed.  Hemoglobine dat zijn zuurstof al heeft afgegeven wordt donkerder, en dat is de reden dat de huid donkerder verkleurt. Er zijn heeel veel verschillende oorzaken voor perifere cyanose: sommige ernstig, sommige niet ernstig. Enkele zijn: koude handen hebben, fenomeen van raynaud, auto-immuunziekte, ernstig bloedverlies, ernstige anemie, etc.

Log in to reply.