Home Forums Ademhalingsstelsel compliantie en resistance

  • compliantie en resistance

    Posted by Matthias Depotter on 2021-12-12 om 11:12:59

    Hallo,

     

    Ik heb een vraag over de compliantie en weerstand in de longen. Ik begrijp niet zo goed waarom men zegt dat deze omgekeerd evenredig aan elkaar zijn. Ik weet dat de compliantie uitrekken betekend en de weerstand de “wil” is om terug te veren maar in het kader van emfyseem wordt het me wat onduidelijk

     

    mvg

    Matthias

    Matthias Depotter antwoordde 2 years, 9 months ago 2 Members · 2 Antwoorden
  • 2 Antwoorden
  • Danielle

    Administrator
    2021-12-13 om 13:38:00

    Hoi @matthias_93 ! Ik snap de verwarring – het is iets wat ik zelf ook altijd heel ingewikkeld heb gevonden. In de video Compliantie en Elasticiteit leg ik het uit aan de hand van bloedvaten, maar hetzelfde geldt voor de longen:
    – Compliantie is uitrekbaarheid
    – Elasticiteit is in hoeverre het kan terugspringen in de originele vorm

    In de video leg ik het uit met een elastiekje als voorbeeld. Ik hoop dat dat helpt bij het voor je zien ook voor de longen.
    Een mooi voorbeeld van de elasticiteit van onze longen is een klaplong: Daar heeft de elasticiteit het helemaal voor het zeggen, en de long springt terug naar een heel klein hoopje weefsel.

    Bij emfyseem gebeurt juist het tegenovergestelde: Dat kan je je voorstellen als een uitgelubberd elastiekje. Door het kapot gaan van alveoli gaat de elasticiteit verloren: dat maakt dat ze minder goed kunnen terugspringen naar hun originele vorm. Omdat het allemaal een verlepte bedoeling is geworden, zal er meer “air trapping” optreden: tijdens het uitademen vallen de alveoli en kleinere luchtwegen samen als uitgelubberde elastiekjes. Hierdoor kan lucht er niet meer langs en blijft dus achter in de longen.

    Hopelijk helpt dit om het een beetje voor je te zien 🙂 Groetjes, Danielle

  • Matthias Depotter

    Member
    2021-12-14 om 08:59:27

    Vriendelijk bedankt voor de uitleg! Ik begin het te snappen. Voor de zekerheid bekijk ik eens het voorgestelde filmpje!

    met vriendelijke groeten

    Matthias

Log in to reply.