Home Forums Moleculen, cellen en weefsels Type Immunoglobuline

  • Type Immunoglobuline

    Posted by RoosLagerwey on 2022-01-13 at 21:13:17

    Kan iemand mij misschien wat beter uitleggen hoe de verschillende typen immunoglobuline werken zoals IgE, IgG etc?

    Ik heb er al veel over gelezen maar het is me niet echt duidelijk en kan het zo snel ook niet vinden tussen de onderwerpen.

    Danielle replied 2 years, 7 months ago 2 Members · 1 Reply
  • 1 Reply
  • Danielle

    Administrator
    2022-01-14 at 11:42:49

    Hoi @rooslagerwey ! Het verschil zit m met name wáár de antistof te vinden is, en hoe het antistofje er precies uit ziet. De werking is in principe gelijk voor alle antistoffen: Neutraliseren (direct het antigeen uitschakelen), opsoniseren (neon uithangbordjes aan een bacterie vastplakken zodat het gefagocyteerd kan worden), en activeren complementsysteem.

    • IgG = meest voorkomende antistof, en waarschijnlijk wat je je voorstelt bij een antistof: Circuleert in het bloed, wordt aangemaakt bij het tegenkomen van een virus / bacterie. Kan over de placenta bij baby komen. Dit is bijvoorbeeld dé antistof waar iedereen het nu over heeft in de pandemie. Deze maak je aan bij zowel vaccinatie als infectie.
    • IgM = de “snelle” antistof, deze zie je in het bloed tijdens en kort na infecties. Deze maak je niet aan bij vaccinatie, maar wel bij infectie. Door IgG en IgM allebei te testen kunnen we dus onderscheiden of iemand covid heeft doorgemaakt (=IgM+IgG), of is gevaccineerd (=IgG), of nog helemaal geen spike eiwitten (=geen antistoffen) is tegen gekomen.
    • IgA = antistof in lichaamsvloeistoffen, zoals speeksel, gal, traanvocht, moedermelk, etc. Deze antistof zit dus in principe aan de buitenkant van ons lichaam (de inhoud van de darm valt in die vergelijking onder ‘buiten ons lichaam’), en beschermt tegen het binnendringen van verwekkers. Baby’s van moeders die gevaccineerd zijn of covid hebben gehad zullen via de moedermelk IgA bescherming tegen covid krijgen: Hun mond, keelholte, en darmen zijn daarmee zo goed mogelijk beschermd tegen covid. Gezien het een luchtwegvirus is (en dus binnenkomt via mond/keelholte) zal dit helpen de baby zo goed mogelijk te beschermen tegen infectie totdat ze zelf gevaccineerd kunnen worden.
    • IgD = de “zeldzame” en “onbekende” antistof = maar ongeveer 0,25% van alle antistoffen in ons bloed is IgD. De functie van IgD is grotendeels ook nog een mysterie. Er wordt gedacht dat het helpt om B-cellen aan te kunnen zetten om ándere antistoffen te kunnen maken, maar veel is ook nog onbekend.
    • IgE = de “allergie” antistof = beschermt met name tegen parasieten. Deze zijn veeel groter dan bacterien en virussen en hebben dus een aparte bestrijdingsmethode nodig. Maar in ons westerse schone omgeving komen we die niet zo veel meer tegen. Wij kennen IgE dus met name van de allergische reacties: Het zorgt voor een type 1 overgevoeligheid (zie les allergie en autoimmuunziekten). IgE is bekend van bijdragen aan onder andere astma, voedselallergie, huiduitslag bij allergie, en anafylactische reacties (=zeer ernstige allergische reacties).

    Hopelijk heb je hier wat aan 😉 Groetjes, Danielle

Log in to reply.