Home Forums Spijsverteringstelsel alcohol

  • Posted by Ilse.staring on 2022-01-29 om 22:52:31

    Mijn vraag gaat wrs over meer dan alleen het spijsverteringsstelsel.
    Wanneer we, voor het gemak, alcohol onder voedingsstoffen scharen, klopt het dan als ik stel deze onder koolhydraten te laten vallen? Op welke manier wordt dit dan verwerkt door het lichaam?
    En op welke vlakken heeft alcohol nog meer effect?

    Ik doe een opleiding tot Leefstijl- en Vitaliteitscoach en wil begrijpen welk effect alcohol heeft. Ik ben er namelijk van overtuigd dat wanneer je iets begrijpt, je eigen gedrag in leefstijl gemakkelijker / duurzamer kan aanpassen (wanneer nodig).

    Dankjewel!! 🙂

    Gr, Ilse

    Danielle antwoordde 2 years, 10 months ago 2 Members · 1 Antwoord
  • 1 Antwoord
  • Danielle

    Administrator
    2022-01-30 om 11:16:46

    Hoi @ilse-staring !
    Alcohol valt onder de macro-nutrienten, maar is zn eigen entiteit. Dus je hebt koolhydraten, vetten en eiwitten….. en alcohol 😉 Uit de macronutrienten halen wij onze energie natuurlijk, dus alcohol is een stof die ons die energie zou kunnen leveren. Maaaaaaargoed, het is natuurlijk niet de gezondste keuze om je energie vandaan te halen 😉

    De lever breekt alcohol af op een constante snelheid van gemiddeld 7 gram per uur (verschilt een beetje per persoon). Over een standaardeenheid alcohol (=10 gram) doet het lichaam dus 1,5 uur. De alcohol wordt in aantal stappen afgebroken:

    Stap 1: De lever breekt de alcohol af tot aceetaldehyde. Aceetaldehyde is een giftige irriterende stof, het tast de organen aan en is onder andere verantwoordelijk voor de welbekende kater.
    Stap 2: De lever breekt de aceetaldehyde vervolgens af tot azijnzuur.
    Stap 3: De azijnzuur wordt afgebroken tot water en kooldioxide. Water en kooldioxide worden via de nieren en de longen uitgescheiden.

    De effecten van alcohol zijn heeeeeel erg breed dus ik zou je willen vragen om die vraag wat specifieker te maken haha. Denk aan de gezondheidseffecten van alcohol (hersenen, lever, kankerverwekkend, etc), maar ook aan de sociale effecten tot en met de allesoverheersende effecten op alle levensvlakken zoals werk, priveleven, hygiene, etc (voor problematische drinkers).

    Jellinek heeft een mooi overzicht van de effecten van alcohol op korte en lange termijn:  https://www.jellinek.nl/informatie-over-alcohol-drugs/drugs/alcohol/

    En het voedingscentrum over de gezondheidseffecten: https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/alcohol.aspxNederland

    Hopelijk heb je hier wat aan! Groetjes, Danielle

Log in to reply.