Home Forums Afweersysteem linksverschuiving

  • linksverschuiving

    Posted by Salma on 2022-02-17 at 10:06:20

    hoi Danielle,

    kunt u graag de linksverschuiving in een bloodbeeld uitleggen? ik heb veel op internet gezocht maar het blijft een moeiljke betekenis die ik toch niet kan verstaan

    alvast bedankt,

    mvg

    salma

    Danielle replied 2 years, 6 months ago 2 Members · 1 Reply
  • 1 Reply
  • Danielle

    Administrator
    2022-02-17 at 17:05:21

    Hoi @salma !

    Die term stamt van de rijping van bloedcellen, van links naar rechts afgebeeld (zoals dit). Zoals je in de video over het Bloed kan leren zijn er namelijk flink wat stappen in het maken van een bloedcel 😉 Als je dat van links naar rechts bekijkt: Meest links zijn de onvolwassen / jonge/ onrijpe cellen. En meest rechts zijn de ‘volwassen’ cellen zoals ze hun functie kunnen doen, bijvoorbeeld een neutrofiel.

    Met linksverschuiving wordt bedoeld dat er meer onvolwassen cellen in het bloed te zien zijn dan je zou verwachten. Dit kan je bij meerdere aandoeningen zien, zoals acute infecties (daarbij ga je natuurlijk ineens meer witte bloedcellen maken, waardoor je relatief veel ‘jonge’ cellen in het bloed ziet), maar denk bijvoorbeeld ook aan bloedkanker oftewel leukemie waarbij er door een overmatige deling te veel onvolwassen / onrijpe cellen in het bloed terecht komen.

    Een rechtsverschuiving bestaat ook, dan zie je juist meer volwassen cellen dan je verwacht (er is altijd nieuwe instroom van nieuwe jonge cellen nodig natuurlijk). Dit zie je bij beenmergsuppressie = het beenmerg maakt minder nieuwe cellen aan.

    Hopelijk heb je hier wat aan 🙂 Als je hierna nog vragen hebt, laat het me vooral weten!
    Groetjes, Danielle

Log in to reply.