Home Forums Hart en Vaatstelsel hartfalen en hartritmestoornissen

  • hartfalen en hartritmestoornissen

    Posted by Robinpascalle on 2022-03-06 om 16:32:03

    Hoi Danielle,

    Ik had een vraagje over de relatie tussen hartfalen en hartritmestoornissen.

    • hartritmestoornissen –> hartfalen
      • Ik weet dat als je Aflutter of Afibrileren hebt, je hart een te snelle of langzame hartslag heeft. Door een te snelle hartslag kan het hart vermoeid raken en dit heeft gevolgen voor de pompkracht van het hart.
      • Maar hoe zit dat als je een te langzame hartslag hebt?
    • Hartfalen –> hartritmestoornissen
      • Ik weet dat als je hartfalen hebt de pompkracht van het hart verminderd is en niet meer instaat is om voldoende bloedrond te pompen in het lichaam. Mijn vraag hierbij is, hoe loop je dan ritmestoornissen op?

    Ik loop al een tijd met deze vragen in mijn hoofd. Ik hoop dat jij mij het verlossende antwoord kan geven 🙂

    Robinpascalle antwoordde 2 years, 9 months ago 2 Members · 2 Antwoorden
  • 2 Antwoorden
  • Danielle

    Administrator
    2022-03-08 om 12:10:43

    Hoi @robinpascalle !

    • Hartritmestoornis -> Hartfalen
      Zowel een langzame als te snelle hartslag kan inderdaad leiden tot hartfalen. Laten we eerst bedenken wat hartfalen eigenlijk is: Het hart faalt in zijn functie = oftewel er kan niet genoeg bloed worden rondgepompt. Het hartminuutvolume (oftewel het slagvolume x hartslagfrequentie) is te laag.

      – Bij een te snelle hartslag krijgt het hart te weinig tijd om zich te vullen, en dit zorgt ervoor dat het hart dus minder efficient bloed kan rondpompen.  Je kan je bijvoorbeeld een hartslag van 200x per minuut voorstellen (hier is een metronoom die 200 beats per minute gaat: https://www.youtube.com/watch?v=XRTUZg_mMcA). Als de boezems op zo’n snelheid samentrekken dan kan je je voorstellen dat de boezems weinig gevuld kunnen raken, en dat bloed gaat immers naar de ventrikels toe. Hierdoor zal er uiteindelijk minder bloed worden uitgepompt met elke hartslag. Het slagvolume daalt, en daarmee daalt het hartminuutvolume. En als dan het punt bereikt wordt dat het hart niet meer aan de vraag van het lichaam kan voldoen, dan noemen we dat hartfalen. Hoe ernstig het beeld is, zal met name afhangen of de hartritmestoornissen in de atria zit (bijv boezemfibrilleren) of in de ventrikels (bijv ventrikelfibrilleren).

      – Bij een te langzame hartslag krijgt het hart juist wel aaaaaaalle tijd natuurlijk om zich te vullen 😉 Maar er wordt te weinig gepompt per minuut om het hartminuutvolume op peil te houden. Bijvoorbeeld hier een metronoom van 30x/minuut (https://www.youtube.com/watch?v=1xKK5u4c5sU).

    • Hartfalen -> Hartritmestoornis
      Hartfalen zelf (het hart kan zijn functie niet goed uitvoeren – door welke reden dan ook) hoeft niet perse te leiden tot een hartritmestoornis.
      Ik denk dat deze connectie het vaakst zal zijn: Er is een oorzaak die zowel de hartfalen als de hartritmestoornissen veroorzaakt. Bijvoorbeeld iemand heeft ooit een hartinfarct gehad: Hierdoor kunnen ‘cirkeltjes’ in de elektrische geleiding ontstaan waardoor hartritmestoornissen kunnen optreden… maar ook door het oude hartinfarct kan de hartspier zijn werk niet meer doen en dus kan er hartfalen optreden. Zo zie je dat iemand met hartfalen hartritmestoornissen kan ontwikkelen.

      Wel kan het zo zijn dat ter compensatie van hartfalen het hart gaat uitzetten (dilateren) of verdikken (hypertrofie). Soms zie je dat door deze dilatatie/hypertrofie een reden kan zijn dat er ‘cirkeltjes’ ontstaan in de elektrische geleiding. Maar dit is zeker niet altijd het geval.

      Een voorbeeld van een patient die ik ooit gezien heb was bijvoorbeeld: Oud hartinfarct ter hoogte van de mitralisklep. Hierdoor mitralisklep insufficientie. Hierdoor was de druk in het linker atrium hoger dan normaal. Hierdoor ging het linker atrium dilateren. Hierdoor is atriumfibrilleren ontstaan. En dat atriumfibrilleren was uiteindelijk het eerste symptoom waarmee de patient zich presenteerde 😉

    Hopelijk heb je hier wat aan 🙂 Kan je hier mee verder? Groetjes, Danielle

  • Robinpascalle

    Member
    2022-03-08 om 14:17:14

    Hoi Danielle,

    Super bedankt voor het uitleggen van mijn vragen en de voorbeelden. Ik zal deze informatie mee nemen in mijn mindmaps.

    Groetjes,

    Robin

Log in to reply.