Home Forums Urinewegstelsel verband tussen nierfalen en hypertensie

  • verband tussen nierfalen en hypertensie

    Posted by Monika Raczynska on 2022-04-17 om 18:34:03

    Beste

    Bij hypertensie gaat de bloeddruk in arterie renalis toenemen waardoor de vaatwand wordt dikker en de diameter kleiner wordt om zo de lagere bloeddruk in de afferente arteriolen laten creëren  ter hoogte van Glomerulus. Ik snap het niet helemaal hoe de bloeddruk daalt in arteriolen ter hoogte van Glomerulus indien de diameter van de arteria renalis kleiner wordt -daardoor zit ik vat omdat ik altijd dacht als er bloedvat kleiner wordt dan stijgt het ook de bloeddruk.

     

    Monika Raczynska

    Monika Raczynska antwoordde 2 years, 8 months ago 2 Members · 3 Antwoorden
  • 3 Antwoorden
  • Monika Raczynska

    Member
    2022-04-17 om 20:03:17

    Ik denk dat ik al weet:)
    Een voortdurende hypertensie betekent ook een verhoogde kans op het ontstaan van atherosclerose–daarom de diameter van de bloedvat wordt kleiner en nog die bloedbestanddelen, cholesterol gaan aan die bloedvaten plakken waardoor nog kleiner diameter en minder bloeddoorstroming naar de Glomerulus en daardoor waarschijnlijk aanzetting van RAAS om te kunnen compenseren wat in echt gaat de bloeddruk stijgen en daardoor nog erger schade aan de nieren brengen.

  • Danielle

    Administrator
    2022-04-18 om 14:05:13

    Hoi Monika! Heel begrijpelijk je verwarring! Een nierarteriestenose (oftewel een vernauwing in de a. renalis) zal namelijk voor 2 dingen zorgen:

    1) vóór de stenose zal de bloeddruk stijgen
    2) ná de stenose zal de bloeddruk dalen

    Plaatje bloedvat met bloeddrukverval

    Het bloed stroomt van links naar rechts in het plaatje. Vóór de stenose stijgt de druk. Ná de stenose daalt de druk.

    Dit werkt hetzelfde als dat je bij een tuinslang een knik hebt tijdens het sproeien van de plantjes. Wat je merkt bij het sproeien: Er komen alleen nog druppels uit. Door de stenose zal er namelijk een enorm drukverval zijn. In de tuinslang vóór de knik is de waterdruk juist hoog (daar ontstaat een soort file van water om door die knik heen te komen), en na de knik is de druk juist heel laag: Er kan maar weinig water tegelijk door de knik heen.

    Terug naar de arterie renalis en de nieren: De nieren zitten ná de stenose. Dus de bloedvaatjes thv de glomerulus hebben inderdaad maar een heel lage bloeddruk. En die gaan dan massaal RAAS aanzetten (want ze denken foutief dat de bloeddruk in het hele lichaam laag is). Deze ‘gedachtengang’ van het glomerulus is op eenzelfde manier zoals jij bij het sproeien van de planten zult denken “ik ga de kraan wat harder aan zetten, want er komt nauwelijks water uit”

    Hopelijk heeft dit voorbeeldje een beetje geholpen. Als het nog niet helemaal duidelijk is, hoor ik het natuurlijk graag!
    Groetjes, Danielle

    • Monika Raczynska

      Member
      2022-04-18 om 14:17:53

      Bedankt

      Dat is super duidelijk antwoord.

       

      Bedankt juf Danielle

Log in to reply.