Home › Forums › Hart en Vaatstelsel › cardioversie en defibrillatie
-
cardioversie en defibrillatie
Posted by Monika Raczynska on 2022-04-21 om 17:29:27Hoi
Ik heb het moeilijk om te begrijpen wat betekent gesynchroniseerde elektroshocks bij cardioversie en asynchroon bij defibrillatie?
bedankt Monika
Danielle antwoordde 2 years, 8 months ago 2 Members · 1 Antwoord -
1 Antwoord
-
Hoi Monika ! Goeie en interessante vraag. Het verschil zit ‘m eigenlijk in het verschil tussen de aandoeningen die je aan het behandelen bent:
– Ventrikelfibrilleren / reanimatie: Er is geen normaal ECG patroon, op geen enkele manier nog eigenlijk… Er is geen QRS complex meer. Het hart is zó van slag en zó snel aan het trillen dat het zijn functie niet meer kan uitvoeren. Het hart kan dus geen bloed meer rondpompen en de patiënt heeft op dat moment een stilstand van de bloedcirculatie (en is dus aan het doodgaan). Bij een ventrikelfibrilleren/reanimatie maakt het eigenlijk niet uit wanneer je precies de shock toedient: Op elk punt in de tijd waarop je het toedient is het voordeel voor de patiënt groter dan het nadeel. Je hoeft dus niet te letten op het ECG voor de timing van de shock: Dit heet ‘asynchroon’.
– Andere vormen van hartritmestoornissen, waaronder atriumfibrilleren: Er is wel nog een herkenbaar ECG patroon, waaronder een QRS complex. Wel zie je natuurlijk andere ECG afwijkingen door de aandoening, maar er is nog een patroon te herkennen. Bij dit soort hartritmestoornissen maakt het wél uit wanneer je precies de shock toedient: Door op het goede moment (QRS complex) toedienen help je de patient namelijk, terwijl op het slechte moment (T-golf) toedienen maak je de patient zieker… De shock ga je dus timen met het ECG, zodat de shock samenvalt met het QRS complex. Als je het op een ander tijdstip zou doen (met name de relatieve refractaire periode = T-golf) zou het de hartritmestoornis kunnen verergeren naar ventrikelfibrilleren, en dan bevindt je je dus ineens in een reanimatie-setting. Deze manier van timen van de cardioversie heet ‘synchroon’ (=synchroon met het ECG). Dit timen wordt gelukkig automatisch gedaan door het apparaat, en gaat dus vaak precies op het topje van de R-golf 🙂 Vroeger moest je als zorgverlener de timing handmatig doen haha.
Log in to reply.