Home › Forums › Hart en Vaatstelsel › Hfpef en Hfref
-
Hfpef en Hfref
Posted by Simone Leget on 2022-06-06 om 15:59:53Hallo,
Ik ben net begonnen met de opleiding tot POH daar komt ook het onderwerp hartfalen naar voren.
Nu kwam er ook een vraag voorbij betreft HFpEF en HFrEF nu zie ik op internet veel verschillende antwoorden langskomen.
Ik vroeg mij af of u dat misschien nog een keer aan mij zou willen uitleggen.
Alvast bedankt
Mvg,
Simone Leget
Danielle antwoordde 2 years, 6 months ago 2 Members · 1 Antwoord -
1 Antwoord
-
Hoi Simone, Interessante vraag!
De definities zijn vastgelegd in internationale richtlijnen, dus in principe zou het overal hetzelfde moeten zijn 😉 Tip: Kijk even goed naar welke bronnen je gebruikt en hoe up-to-date ze zijn.
De diagnostische classificatie volgens internationale richtlijnen is gebaseerd op de linkerventrikelejectiefractie (LVEF), veelal bepaald met echocardiografie:
- HFpEF: hartfalen met behouden (preserved) LVEF (≥ 50%)
- HFmrEF: hartfalen met matige (midrange) LVEF (40-49%)
- HFrEF: hartfalen met verminderde (reduced) LVEF (< 40%)
(https://richtlijnen.nhg.org/standaarden/hartfalen)
Dit houdt in dat we in principe niet meer spreken van diastolisch hartfalen danwel systolisch hartfalen (mocht je dat nog een keer tegenkomen, dat is oude terminologie), maar bij klachten van hartfalen hebben we het nu over wat er is gebeurd met de ejectiefractie: oftewel hoeveel procent van het bloed per hartslag wordt uitgepompt door het hart.
Hoeveel de ejectiefractie is, is vooral afhankelijk van twee dingen:
- De contractiekracht van het hart: kan het nog stevig genoeg samenknijpen om bloed uit te pompen? Bijvoorbeeld er is ooit een hartinfarct geweest in het linker ventrikel, waardoor deze in kwaliteit achteruit is gegaan. Hierbij zien we hartfalen met verminderde LVEF = HFrEF
- De ontspanning van de hartkamer: na de samentrekking, kan er weer ruimte gemaakt worden voor nieuw bloed? Als het hier in misgaat zien we hartfalen met behouden LVEF = HFpEF.
Ook zien we deze vorm bijvoorbeeld bij atriumfibrilleren: Normaal heeft het atrium de functie om bloed richting de kamer te pompen, zodat die vervolgens meer bloed kan uitpompen naar het lichaam. Als die functie vervalt door atriumfibrilleren, zal de kamer minder efficient worden gevuld, en dus op die manier hartfalen veroorzaken (maar er is niks mis met de linker ventrikel zelf) = HFpEF.
Er bestaat nog een middenvorm (HFmrEF), deze wordt in de praktijk veelal behandeld alsof het een HFrEF is. Zowel de HFrEF en HFmrEF worden veelal in de tweede lijn behandeld, maar HFpEF kan ook in de huisartsenpraktijk worden behandeld!
Heb je hier wat aan? Als je verder nog vragen hebt hierover dan hoor ik het natuurlijk graag!
Groetjes, Danielle
Log in to reply.