Home › Forums › Hart en Vaatstelsel › DM en betablokkers
-
DM en betablokkers
Posted by Anita on 2022-06-20 om 20:21:09Hallo Danielle,
wat is de reden dat bij een patiënt met DM liever geen bètablokkers worden voorgeschreven. Is dat vanwege het gebruik van bètablokkers dat die bloedsuikergehalte doet dalen en omdat een bètablokker doorbloeding verminderd? Waarvan het laatste dan de klachten van DM versterkt omdat daar al een verminderde wondgenezing is?
Danielle antwoordde 2 years, 6 months ago 2 Members · 1 Antwoord -
1 Antwoord
-
Hoi Anita! Interessante vraag!
Betablokkers bij diabetes zijn inderdaad een hot topic. En het laatste is er nog niet over gezegd 😉 Het is geen absolute contra-indicatie (= er kunnen redenen zijn om WEL een betablokker te geven bij diabetes), maar het is wel een relatieve contra-indicatie. Dat komt omdat betablokkers ingrijpen in het systeem waarmee o.a. ook glucose wordt gereguleerd in het lichaam. Dus wat je eigenlijk krijgt is een interactie (normaal bekend van 2 geneesmiddelen die een interactie met elkaar geven, maar nu geeft het medicijn eigenlijk een interactie met de aandoening). Daarom geven we -als het even kan- liever iets anders.Hoe zit dat precies dan? Betablokkers remmen de sympathicus. En de sympathicus heeft onder andere invloed op de glucosespiegel (glycogenolyse, gluconeogenese, lipolyse, etc).(1) De sympathicus kennen we natuurlijk van Fight or Flight = een toestand waarin het lichaam meer brandstof nodig heeft, dus opzich zijn deze werkzaamheden van de sympathicus logisch.
Maaarrr die gaan we dus remmen met betablokkers. Voor mensen zonder diabetes is dit prima op te vangen: Het glucose-regel-systeem werkt prima en laat zich hierdoor niet zomaar van de wijs brengen. Maar voor mensen MET diabetes is dit natuurlijk wel een probleem: Daar werkt het glucose-regel-systeem niet meer (of niet goed meer).
Redenen om GEEN beta blokker te geven bij patient met diabetes:
– Het maskeert symptomen van een hypo, door die remming van de sympathicus (palpitaties, tachycardie, tremor) Dit kan gevaarlijk zijn als patienten hun hypo niet meer kunnen herkennen.(2)
– Bij insuline-afhankelijke patienten kan een betablokker een hypoglycemie provoceren.(3) Dit is het gevolg van de sympathicus remming.
– Ook mensen met pre-diabetes (of op basis van risicofactoren een hoge kans op diabetes) geef je liever geen betablokkers: Het regelsysteem staat al onder druk, en dit kan dan de druppel zijn die de emmer doet overlopen en de diabetes kan veroorzaken.(4)
– Vaak zijn er alternatieven beschikbaar die niet deze bijwerkingen hebben. Bijv als je betablokkers wil geven ivm hypertensie, dan kan je net zo goed een ander antihypertensivum geven dat minder nadelen heeft voor de diabetes. Bijv een ACE remmer.Bronnen:
1) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2861072/
(2) https://www.g-standaard.nl/risicoanalyse/B0000733.PDF
(3) https://www.farmacotherapeutischkompas.nl/bladeren/groepsteksten/betablokkers__systemisch#betablokkers__systemisch_overzicht_groepstekst
(4) https://richtlijnen.nhg.org/standaarden/cardiovasculair-risicomanagement#volledige-tekst-medicamenteuze-behandeling
Log in to reply.