Home Forums Hart en Vaatstelsel Slagvolume

  • Slagvolume

    Posted by Wiesje on 2022-07-23 om 22:34:28

    Het slagvolume bereken je door het eindsystolische volume af te trekken van het eind diastolische volume

    wordt er dan gewoon bedoeld dat je de systolische bloeddruk aftrekt van de diastolische bloeddruk?

    dus bij een RR van 120/80 zou dan het slagvolume 80-120= 0,40 zijn?

     

     

    Wiesje antwoordde 2 years, 4 months ago 4 Members · 4 Antwoorden
  • 4 Antwoorden
  • Agnes

    Member
    2022-07-25 om 09:39:46

    Hoi @wiesje,

    Goed dat je hier je vraag stelt! Inhoudelijk kan ik je helaas niet helpen. Danielle is op dit moment met zwangerschapsverlof. Zoals je misschien op Instagram wel hebt gezien is haar kindje net geboren.

    Ze gaat op je reageren, maar dat kan wat langer duren dan je gewend bent!

    Groetjes, Agnes
    Team JufDanielle

  • Danielle

    Administrator
    2022-08-01 om 14:15:44

    Hoi @wiesje ! Nee, dat werkt helaas niet zo. Druk en volume zijn namelijk niet hetzelfde. Het volume in de linker ventrikel kan je meten tijdens een echo.

  • Anita

    Member
    2022-08-11 om 20:26:52

    Naast een echo kun je het ook invasief meten. Het slagvolume is eigenlijk hoeveel ml bloed het hart per slag uit je hart pompt. Als je dit vermenigvuldigt met het aantal hartslagen per minuut heb je hartminuutvolume. Het mooie van invasieve methoden is dat je  per slag kunt meten hoeveel het hart uitpompt. Hieraan zijn wel voorwaarden verbonden. Bij een atriumfibrillatie kun je het bijvoorbeeld het slagvolume niet zo betrouwbaar meten, want dat varieert bij elke slag. Daarnaast zegt een getal niet altijd alles omdat het verschilt in welke toestand een lichaam zich bevindt. Als iemand helemaal septisch is moet het hart nu eenmaal veel harder pompen om voldoende zuurstof bij de organen te krijgen (hyperdynamische fase van sepsis) en ook om het effect van de vasodilatatie te compenseren. Een hoger getal is dan wenselijker dan een normaalwaarde. Je moet bij slagvolume altijd naar het hele plaatje kijken.

    Wat heb je dan aan de waarde? Je gebruikt het om de functie van het hart te bepalen bij bijvoorbeeld hartfalen, maar je kunt het ook gebruiken om te bepalen of je iemand gaat vullen met vocht (bij een lage waarde), of dat iemand teveel vocht heeft en het hart het niet meer weg kan pompen (Frank-Starlingcuve). Om die redenen wil je soms weten wat het hart aan het doen is en is een gewone bloeddruk niet voldoende.

     

     

  • Wiesje

    Member
    2022-08-22 om 11:59:52

    Dankjewel Anita Lagendijk! Heel duidelijk

Log in to reply.