Home › Forums › Zenuwstelsel › Hoofdpijn
-
Hoofdpijn
Posted by Anita on 2022-08-05 om 21:12:09In de cursus hoofdpijn maak je onderscheid tussen verschillende soorten hoofdpijn. Ik vroeg me af of hormonale hoofdpijn valt onder spanningshoofdpijn of dat dat een aparte categorie is. Ook vroeg ik me af hoe deze hoofdpijn ontstaat. Kan het door zwelling komen door bijvoorbeeld het vasthouden van vocht? Of zou er een andere verklaring zijn?
Anita antwoordde 2 years, 4 months ago 3 Members · 4 Antwoorden -
4 Antwoorden
-
Tof dat je zo goed gebruikmaakt van de vraagbaak @alagendijk 🙂 Je krijgt nu allemaal berichtjes van mij, maar op inhoudelijke vragen kan ik je natuurlijk niet zo goed helpen als Danielle dat kan. Dus ook bij deze moet je even op een antwoord wachten vanwege haar zwangerschapsverlof 🙂
-
Nou, eerlijk gezegd vind ik 25 vragen en 50 reacties best veel, vandaar dat ik elke vraag die ik bedenk hier stel voor de puntjes en badges, maar ik kan het natuurlijk deels zelf in de richtlijnen-database opzoeken :-). Tegelijk altijd leuk om te sparren met anderen.
-
-
Hoi Anita! De hoofdpijn waar jij naar refereert wordt ook wel hormonale migraine genoemd, en zoals die naam al een beetje verraad is het een variant van migraine. Klassiek is het beeld dat je de klok erop gelijk kan zetten: bij de menstruatie ook migraine. Vaak in de 2 dagen vóór menstruatie tot 3 dagen na het begin van de menstruatie. Sterker nog, de helft van alle vrouwen met migraine merkt een relatie met hun cyclus.
De onderliggende reden is waarschijnlijk de abrupte daling van oestrogeen. Hoe dat precies werkt is op zijn zachtst gezegd ingewikkeld, maar mocht je er meer over willen lezen dan is dit een aanrader: https://systematicreviewsjournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13643-021-01618-4
De behandeling is hetzelfde als bij ‘gewone’ migraine (rust, donkere kamer, paracetamol, ibuprofen, triptanen).
Er zijn ook andere manieren waarop mensen hormonale migraine kunnen krijgen: Denk aan de stopweek van de pil, het begin van een zwangerschap, en menopauze: Deze gebeurtenissen gaan allemaal samen met een daling van oestrogeen. Mocht iemand de pil gebruiken en dit probleem hebben: Dan kan het doorgebruiken van de pil (zonder stopweek) een oplossing zijn (want dan heb je geen daling van oestrogeen). Dit gaat dan altijd in overleg met de huisarts (zowel het pilgebruik bij migraine, als het doorgebruiken van de pil ter behandeling van de migraine).
Hopelijk heb je hier wat aan 🙂 Als je nog vragen hebt dan hoor ik het graag!
Groetjes, Danielle-
Super bedankt voor je reactie! Ik kwam met klinisch redeneren er niet helemaal uit, maar het blijkt ook wel wat ingewikkeld :-). Je link ga ik eens bekijken. Ik wist niet dat het een vorm van migraine is, maar hier lijkt ook wel wat discussie over mogelijk als ik wat bronnen raadpleeg. Dank in ieder geval voor je antwoord!
-
Log in to reply.