Home Forums Hart en Vaatstelsel Arterielijn

  • Arterielijn

    Posted by Demi van Rulo on 2022-08-08 om 17:28:01

    Hallo Danielle,

    Mijn naam is Demi, gestart met de voorwerkperiode voor de opleiding tot IC-verpleegkundige.

    Nu zie ik op de afdeling regelmatig patiënten met een arterielijn. Via deze arterielijn wordt er op een invasieve manier bloeddruk gemeten. Kun je mij vertellen hoe dit mogelijk is, voor mij is het nog een beetje hocuspocus( je brengt een infuus in een slagader en je hebt een bloeddruk in beeld). Ik heb zelf al wat op proberen te zoeken maar dan kom ik niet verder. Ook vind ik het lastig om te beoordelen wanneer de curve nu betrouwbaar is? Mogelijk kun je me helpen met mijn vragen!

    Groeten,

    Demi

    Demi van Rulo antwoordde 2 years, 4 months ago 4 Members · 4 Antwoorden
  • 4 Antwoorden
  • Agnes

    Member
    2022-08-09 om 10:48:48

    Hoi @demi-van-rulo, Goed dat je hier je vraag stelt! Danielle is op dit moment met zwangerschapsverlof en het duurt soms wat langer voor ze antwoord geeft. Maar ze is er wel en zal binnenkort waarschijnlijk reageren!

    Groetjes, Agnes
    Team Juf Danielle

  • Danielle

    Administrator
    2022-08-11 om 13:47:16

    Hoi Demi!
    Het voordeel van invasief bloeddruk meten (via de arterielijn) is dat je continue de bloeddruk kan bekijken. Bij de non-invasieve bloeddrukmeting blaas je de band om de arm op, en je leest eenmalig de bloeddruk af. Maar door een drukmetertje te plaatsen in de arterie krijg je per hartslag – in real time – de bloeddruk te zien: Inderdaad in zo’n grafiekje waar je de bloeddruk en de tijd kan aflezen.

    In de arterielijn zit vloeistof: dus elke keer dat de “bloeddruk golf” (laten we het zo even noemen, oftewel de drukgolf na de hartslag) langskomt, zal ook dát water verplaatsen.  In de machine wordt dit geregistreerd (meestal met een membraan dat heen en weer kan bewegen), en omgezet naar de elektrische meting die uiteindelijk de waarde op je scherm zal geven. Mocht je heel precies willen weten hoe het zit: Deze video (Engelstalig) legt het best duidelijk uit: https://www.youtube.com/watch?v=qiGixc1aAuM&ab_channel=AlfredICU

    Heb je hier wat aan? 🙂 Groetjes, Danielle

  • Anita

    Member
    2022-08-11 om 20:14:07

    Hoi Demi,

    Je weet of je curve betrouwbaar is als je een ‘nodge’ ziet. Je ziet bij de omhooglopende curve de systole. Net na het hoogtepunt gaat het lijntje weer naar beneden waarbij een soort ‘nodge’ volgt. Dat is de fase dat de aortaklep zich sluit en de druk uit het hart wegvalt. Hierbij loop het bloed terug tot aan de klep en dat is de diastolische fase. In die fase worden de kransslagaders rond het hart van bloed voorzien.

    Daarnaast kun je met de NIBP controleren of de waarden enigszins overeenkomen. Verder is het belangrijk dat je systeem genuld en geijkt is. De dome moet op gelijke hoogte met het hart zijn (in de oude systemen zat een laserlampje, tegenwoordig schatten we de hoogte).

    Soms heb je een curve die spits toeloopt. Dat heet een overshoot ringing curve. Het bloed wervelt dan als een draaikolkje rond de naald. Je kunt dit verhelpen met een flushje door het systeem. Verder heb je nog afvlakkende lijnen. Het kan zijn dat je drukzak leeg is, maar dat is niet zo waarschijnlijk aangezien die 72-96 uur mee gaan en je dan bloed terug in de lijn ziet lopen vanwege de hoge druk in de arteriën. Waarschijnlijker is dat de kathetertip tegen de wand ligt. In dat geval moet je het systeem loshalen en de naald iets terugtrekken of verplaatsen en weer vastplakken.

    Ten slotte kun je ook nog een hele hoge systolische en lage diastolische druk hebben. Dat heet een groot polsdruk verschil. In dat geval is er vaak sprake van ondervulling of van hartfalen. Om dat te checken kun je een systeem op het arterielijnsysteem zetten die een analyse van de curve maakt (Vigileo bijvoorbeeld) die de vullingsstatus en cardiac output/cardiac index berekend. Dit wordt niet vaak meer gebruikt. Als je twijfelt over de vullingstatus kun je ook een PICCO gebruiken, maar dan moet je eerst de arterielijn goed onder knie krijgen.

    Ik weet niet welk boek je in de opleiding gebruikt (of dat alles via e-learningmodules gaat), maar als je onderstaand boek gaat gebruiken, komt het  uitgebreid aan de orde in je opleiding: https://www.bol.com/nl/nl/f/leerboek-intensive-care-verpleegkunde/9200000007452502/.

    Veel succes met de opleiding en plezier op je werk. Het is echt een prachtige job :-).

  • Demi van Rulo

    Member
    2022-08-22 om 10:33:58

    Hallo,

    Ik wil jullie beide bedanken voor jullie reactie, hier heb ik zeker wat aan!

    Groetjes Demi

Log in to reply.