Slim Lezen
Hoe kan je tijdens het lezen zoveel mogelijk onthouden van het onderwerp?
Ik heb namelijk heel vaak gehad dat je een heel hoofdstuk over een bepaald onderwerp moet lezen, maar 3 pagina’s into it was ik eigenlijk alweer kwijt wat er werd uitgelegd op pagina 1… Lezen is namelijk een goed voorbeeld van Passief Leren: Een belangrijke mogelijkheid om jouw kennis uit te breiden (je leest over een nieuw onderwerp), maar voor onze hersenen is het enorm lastig om zoveel nieuwe informatie allemaal te onthouden.
Met als gevolg: Je moet het nog een keer lezen om het echt te kennen. En misschien nog wel een keer. Voordat je het weet ben je heel veel tijd kwijt aan dat ene hoofdstuk!
Een goede tijdsinvestering die je kan doen is het volgende: Test jezelf tijdens het leren. Oftewel: Stel jezelf vragen tijdens het lezen
Stel, je bent aan het leren over bloedvaten. Begin dan met jezelf vragen stellen:
- Wat is de grootste slagader in ons lichaam?
- Waarom heeft een arterie een dikkere wand nodig dan een vene?
- Hoe beschermt een bloedvat zich tegen hoge bloeddruk?
Zoek dit vervolgens op in je boek, in je college-aantekeningen, op Google/YouTube of discussieer erover met je medestudenten. En vervolgens ga je weer verder met het lezen van de rest van het hoofdstuk.
Hierdoor zorg je ervoor dat je niet alleen Passief Leren toepast. Je gaat namelijk Actief Leren door jezelf vragen te stellen.
Het lijkt meer werk, maar uiteindelijk scheelt het je dus al die herhaling (en dus tijd)!
Je gaat niet alleen actiever om met WAT je aan het leren bent – waardoor je efficiënter leert – maar je past ook nog een leertechniek toe die draait om ‘self-driven learning’:
- Wat wil jij nog weten over dit onderwerp? Wat is relevant voor jou om te weten?
- Wat zal jij later in de patiëntenzorg moeten weten om bijvoorbeeld vragen te kunnen beantwoorden van patiënten en familieleden?
- Of om goed te kunnen klinisch redeneren?
- Om veilig medicatie te kunnen geven?
- Etcetera etcetera!
Deze leertechniek draait om motivatie: Als jij weet WAAROM je iets leert, dan zal je
- Meer gemotiveerd zijn om het te leren
- Het beter onthouden en
- Je studiesessie langer volhouden!
BONUS tip 1:
Schrijf de vragen die je zelf bedacht had op een memoblaadje. Schrijf op de achterkant het goede antwoord. Bewaar deze kaartjes voor later: Hierdoor worden het flashcards. Als je voor je tentamen moet leren, dan pak je ze er weer bij, en heb je je eigen oefententamen gemaakt!
BONUS tip 2:
Doe dit samen met een studiemaatje: Maak allebei deze flashcards = 2x zoveel vragen in het zelfgemaakte oefententamen. Super handig voor wanneer het tentamen dichterbij gaat komen!