Home › Forums › Hart en Vaatstelsel › Antistolling
-
Antistolling
Posted by Anita on 2022-10-05 om 21:38:47In het filmpje over antistolling worden een aantal middelen beschreven die ingrijpen op de stollingscascade of de aggregatie. Ik mis bij de behandelde groepen de DOAC’s die tegenwoordig veel worden voorgeschreven. Werken deze hetzelfde als acetylsalicylzuur of werken die middels een ander mechanisme?
De tweede vraag die ik heb over antistolling: hoe bepaal je als behandelaar welk middel in welke situatie voorgeschreven wordt, los van de richtlijn? Waarom wil je bij patiënt X de vitamine K antagoneren en bij een ander juist de cox-enzymen remmen?
De derde vraag: hoe bepaal je bij bijvoorbeeld een stansbiopsie welke middelen wel of niet gestaakt moeten worden voor de biopsie?
Dank je wel weer voor je antwoorden :-).
Demelza antwoordde 1 year, 10 months ago 5 Members · 5 Antwoorden -
5 Antwoorden
-
Hoi Anita,
Sorry voor mijn trage antwoord! Hierbij alsnog 🙂
1) DOACs remmen een specifieke stollingsfactor, vaak Xa (vandaar de namen met ‘XA’ erin zoals apiXAban, rivaroXAban). Dabigatran remt specifiek het stofje trombine.
2) Alsnog de richtlijn haha. Als vuistregel kan je vitamine K antagonisten, DOACs en heparines als “zware bloedverdunners” zien, en plaatjesremmers als “lichte bloedverdunners”, en daarmee de ernst van de indicatie en de “zwaarte” van de bloedverdunning aan elkaar koppelen. Maar verder is het vooral richtlijnen. Bijv deze: https://internisten.nl/files/Richtlijn%20Antitrombotisch%20beleid_def.pdf
3) Ook weer richtlijnen / afspraken haha. In combinatie met patientenprofiel. Het is namelijk een afweging:
– Stoppen van bloedverdunners geeft immers een stollingsrisico.
– Doorgebruiken van bloedverdunners geeft een bloedingsrisico.
Zowel de indicatie voor de bloedverdunners, welk medicament er gebruikt wordt, en welke ingreep er wordt gedaan zijn factoren die je meeweegt. Vaak worden er binnen instellingen afspraken gemaakt wanneer wat-wel-en-wat-niet staken. Anders kan je bovenstaande richtlijn als inspiratie nemen (8.3.1. Wel of niet stoppen?)
-
Dank voor je antwoord. Afgelopen week woonde ik een stollingssymposium bij. Diverse specialisten vinden dit ook nog ingewikkeld, dus het is gewoon ingewikkelde materie :-). Dank voor de richtlijn. Ik ga hem zeker inzetten.
-
Een DOAC is zoveel meer patiënt vriendelijker! Maar helaas (nog) wel duurder dacht ik.. (maar geregelt je INR laten bepalen lijkt me ook niet goedkoop..)
-
ik ben heel blij met deze toevoeging. Ik heb net stage gelopen op een afdeling cardiologie en daar worden DOAC/NOAC heel vaak gebruikt.
Log in to reply.