Home › Forums › Zenuwstelsel › Cortex
-
Cortex
Posted by Dglastra on 2022-10-06 om 14:42:40Zijn de primaire, secundaire en tertiaire cortex hetzelfde als de motorische gebieden, sensorische gebieden en overige gebieden?
Dglastra antwoordde 2 years, 2 months ago 2 Members · 2 Antwoorden -
2 Antwoorden
-
Zijn de primaire, secundaire en tertiaire cortex hetzelfde als de motorische gebieden, sensorische gebieden en overige gebieden?
Nee dat is niet hetzelfde. Het is een verdere verdeling van de cortex. Laten we de visuele sensorische gebieden even als voorbeeld nemen: Er bestaat een primaire visuele cortex, een secundaire visuele cortex en een tertiaire visuele cortex.
– De primaire visuele cortex (V1) snappen we het beste: Daar komt de informatie uit onze ogen binnen. Maar dat is op dat moment dus nog ‘betekenisloze’ informatie.
– In de secunaire visuele cortex (V2) wordt het beeld verder geinterpreteerd: Hoe ziet de stoel eruit? Wat is de kleur? De vorm? Waar staat de stoel in de ruimte?
– In de tertiaire visuele cortex (V3, V4, V5, etc) wordt er nog breder geinterpreteerd: Herkennen we deze stoel? Staat de stoel stil? Of wordt hij tegen ons aangegooid? Hoe ver moeten we nog lopen voordat we erop kunnen gaan zitten? Vinden we de stoel mooi of lelijk? Etc etc.
Nu laat ik het klinken alsof we heeeel duidelijk weten wat met name de secundaire en tertiaire cortexen doen, maar dat valt in de praktijk heel erg tegen. Van de meeste primaire cortexen weten we inmiddels aardig wat ze doen, waar ze zitten, welke informatie ze precies verwerken, etc. Maar bij de secundaire en tertiaire cortexen is nog een hoop te leren!
Waarom moeten we dan toch over deze verschillende cortexen leren? In de klinische context kan je dit tegenkomen als: na bijvoorbeeld een beroerte kan je verschillende soorten ‘blindheid’ hebben.
Als de primaire visuele cortex is aangedaan zie je het beeld niet meer (=de blindheid waar je aan denkt als je aan blindheid denkt). Maar als de secundaire en/of tertiaire cortex is aangedaan dan kan het bijvoorbeeld zo zijn dat je een gezicht wel nog ziet, maar niet meer kunt herkennen wie het is (de interpretatie van het beeld is onderbroken, waardoor het bijvoorbeeld niet meer aan herinneringen gekoppeld kan worden).Hopelijk heb je hier iets aan 🙂 Blijft toch bijzonder hoe onze hersenen werken!
Groetjes, Danielle-
Bedankt voor je antwoord. Dit maakt het iets duidelijker, vooral met de voorbeelden erbij!
Ik ga mij er nog verder in verdiepen.
-
Log in to reply.