Home Forums Ademhalingsstelsel Bohr effect

  • Danielle

    Administrator
    2022-12-06 at 15:06:38

    Hoi Kim!
    Het Bohr Effect is een interessant fenomeen wat de gasuitwisseling in ons lichaam nog efficiënter maakt. Maar ook nog ingewikkelder maakt 😉 haha.

    In de longen bindt O2 namelijk aan onze rode bloedcellen. Maar die rode bloedcellen moeten daarna de O2 natuurlijk ook weer kunnen ‘loslaten’ om het aan de andere cellen te kunnen geven. Er zijn verschillende omstandigheden waarbij het makkelijker wordt voor rode bloedcellen om O2 los te laten:
    – Meer CO2 aanwezig ter plaatse
    – Lage pH (oftewel zuur) ter plaatse
    – Stijging van de temperatuur
    – Verder kan ook CO (koolstofmono-oxide, bekend van de levensgevaarlijke vergiftigingen) ook nog een rol spelen, maar die laat ik voor het gemak even buiten beschouwing.

    Dat rode bloedcellen makkelijker O2 kunnen loslaten in een gebied waar veel CO2 aanwezig is, waar een lage pH heerst en/of waar een temperatuurstijging is, is best geniaal. En dat is ontdekt door meneer Bohr (al is daar enige discussie over), maar goed: Dit effect heet dus het Bohr Effect.

    En dat is geniaal van ons lichaam… Want waar is veel CO2 aanwezig? Op de plek waar veel ATP gemaakt wordt. Wat is er nodig om ATP te maken? -> O2. Op die manier krijgt het weefsel dat op dat moment het meeste O2 nodig heeft ook daadwerkelijk de meeste O2.

    Mooi voorbeeld is tijdens het sporten: Je spieren gaan actief aan de slag en verbranden enorm veel ATP (waar CO2 een afvalproduct van is). Er moet dus ook veel ATP bij gemaakt worden, waar O2 voor nodig is. De CO2 concentratie is bij die spieren heel hoog: En dus zal de rode bloedcel daar makkelijker zijn O2 kunnen loslaten.

    Hopelijk is dit zo duidelijk 🙂 Groetjes, Danielle

    • Kim

      Member
      2022-12-08 at 14:11:40

      dank je wel voor de mooie, kort en bondige uitleg!

      groetjes Kim

    • Danielle

      Administrator
      2022-12-08 at 15:19:10

      Graag gedaan 🙂

Log in to reply.