Home › Forums › Spijsverteringstelsel › Crohn
-
Crohn
Posted by Miriamhomburg on 2023-02-15 om 12:58:23Hoi Daniëlle,
In de video over de ziekte van Crohn wordt gesproken over de darmbacterie die normaal gesproken niet in de darm kan, maar bij de ziekte van Crohn wel. Maar nu vraag ik mij af, welke bacterie is dat? En waarom heet het een darmbacterie als het normaal gesproken niet in de darm kan?
Groetjes,
Miriam
Danielle antwoordde 1 year, 10 months ago 2 Members · 1 Antwoord -
1 Antwoord
-
Hoi Miriam,
Darmbacterien zitten in het lumen van onze darm. Dit is officieel buiten ons lichaam, ze worden normaliter niet door de darmwand heen opgenomen in ons lichaam, maar blijven netjes in onze darmen zitten. Dit dit is dus heel anders dan bijvoorbeeld de vertering en opname van voedsel in ons lichaam.
Onze darmen zijn gekoloniseerd door miljoenen miljoenen verschillende soorten bacteriën, die afhankelijk van tijd, leeftijd, waar je woont, wat je eet, etc veranderen. Dit wordt ons microbioom genoemd.
Gezonde mensen (zonder IBD) :
Ons afweersysteem in de darm is daar heel goed op berekend: Af en toe komt er een darmbacterie ‘per ongeluk’ in ons lichaam (door de darmwand heen) terecht, en die wordt dan zonder al te veel poespas uitgeschakeld.
Normaal bij een indringende bacterie (denk aan een bacteriele longontsteking, of nierbekkenontsteking, etc) reageert het afweersysteem heel heftig op een indringer, om te voorkomen dat we er heel ziek van worden. Maar in onze darmen gaat dat allemaal wat milder: Daar zitten altijd heel veel bacterien, die ons in principe geen kwaad doen (=commensale bacteriën). Vandaar dat het afweersysteem in de darmen wat milder reageert op een binnendringende bacterie = Anders zou iedereen om de haverklap een darmontsteking hebben!
Mensen met IBD:
Nu is de huidige gedachte dat bij IBD (oftewel crohn en colitis) het afweersysteem niet goed door heeft dat ze wat minder heftig hoeven te reageren op binnendringende darmbacteriën…. Dus elke keer als een darmbacterie binnenkomt starten ze een echte oorlog. Met alle weefselschade als gevolg.
Er is niet 1 specifieke darmbacterie die IBD veroorzaakt. Het is dus eigenlijk het lichaamseigen afweersysteem die de boosdoener is in deze ziektes. Vandaar dat niet antibiotica, maar afweerremmers gebruikt worden als behandeling bij deze aandoeningen.
Hopelijk is het zo wat duidelijker 🙂
Groetjes, Danielle
Log in to reply.