Home Forums Voortplanting en ontwikkeling Sterrenkijkers

  • Posted by Nathalie on 2023-03-18 om 11:19:47

    Wat zijn de risico´s als een kind als sterrenkijker ligt of met het gezicht naar de zorgverlener? Waarom zou men dan bijvoorbeeld kiezen voor een keizersnede?

    Nathalie antwoordde 1 year, 9 months ago 2 Members · 2 Antwoorden
  • 2 Antwoorden
  • Danielle

    Administrator
    2023-03-21 om 14:19:50

    Hoi Nathalie,

    Als het kindje met het hoofd naar beneden ligt, maar ‘de verkeerde kant op kijkt’ dan noemen we dat een sterrenkijker (in de volksmond) of in medische termen een Achterhoofdsligging met achterhoofd achter.

    Dit is op zichzelf geen indicatie voor een keizersnede. De zwangere kan gewoon nog vaginaal bevallen. Veel zwangeren worden vooraf ‘bang’ gemaakt over sterrenkijkers (vooral online), maar eigenlijk is het een variatie op normaal:

    Voorafgaand aan de bevalling liggen veel kindjes met het gezichtje de verkeerde kant op (tot wel 50% wordt in de literatuur beschreven!), maar tijdens de bevalling draait dat in de meeste gevallen nog bij (=in 95% van de gevallen wordt genoemd in het artikel wat ik hieronder link).

    Wellicht overbodig, maar ik zie op social media veel hierover langskomen: Het is niet de schuld van de zwangere. Er is niet te weinig bewogen, verkeerd gezeten, te weinig op de kop gehangen, etc. Een liggingsvariant is een normaal verschijnsel en het is niet iets dat de zwangere verkeerd heeft gedaan.

    Pas als letterlijk het hoofdje geboren wordt, en dan ligt het achterhoofdje achter… dan spreek je pas officieel van een sterrenkijkertje. Maar goed: Dus eigenlijk kan je het pas beoordelen als daadwerkelijk het hoofdje geboren is (of vlák daarvoor als de verloskundige inwendig voelt). Dat maakt het als indicatie voor een (geplande) keizersnede al een beetje onpraktisch 😉


    Wel is een sterrenkijker geassocieerd met een aantal zaken (en daar stamt ook veel van de bangmakerij die ik hierboven noem vanaf, maar natuurlijk wel goed als zorgverlener om er vanaf te weten) , ik noem er even een paar:
    De duur van de bevalling kan langer zijn, als het hoofdje zich presenteert in
    achterhoofd achter positie (86). Het risico op een baringsduur > 12 uur is bij het foetale caput in
    achterhoofd achter 49,7% versus 26,2% indien het achterhoofd zich ventraal bevindt (p < 0,01). (NVOG richtlijn Spontane vaginale baring)
    – Het wordt geassocieerd met meer (rug)pijn tijdens de bevalling
    – Er is een grotere kans op foetale nood. Oftewel de baby krijgt te weinig zuurstof.

    – Hierdoor is er een grotere kans dat bijv een vacuumpomp nodig kan zijn. Of een keizersnede. Maar bij deze keizersnede wordt het dus pas tijdens de bevalling duidelijk dat een keizersnede nodig is – en de ligging an sich is dan niet de aanleiding voor de keizersnede, maar de foetale nood.

    Hopelijk heb je hier wat aan 🙂
    Als je een keer een verloskundige tegen het lijf loopt, dan kunnen die er waarschijnlijk nog veel meer over vertellen !

    Groetjes, Danielle

    Interessant artikel
    https://www.vroedvrouwen.be/sites/default/files/bewegingsvrijheid/Houdingsinterventies%20en%20occiput%20posterior%20positie%20bij%20de%20baby.pdf

  • Nathalie

    Member
    2023-03-21 om 14:37:37

    Hoi Danielle

    Super bedankt ik kan er mee verder! En dank ook voor het artikel

    Groetjes Nathalie

Log in to reply.